Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oslava životního jubilea

„Tati, můžeme k mým desátým narozeninám udělat delší párty než normálně? A můžou moji kamarádi zůstat u nás o víkendu na noc?“ Ale ano, žádost schvaluji, vždyť desáté kulatiny má jen jednou.

Stejně bylo všechno dávno povoleno maminkou s tím, že tatínek zajistí logistickou podporu akce.

Osm kamarádů bylo rodiči vyloženo v místní zmrzlinárně. Jejich spací pytle, iPady a podobné nezbytnosti naloženy do dvou připravených aut. Se ženou jsme pro dnešek kromě jiného i taxikáři. Nacpali se zmrzlinou podle vlastnícho výběru, jeden oslavencův kamarád mě přátelsky varoval, že bych měl před jejich nástupem do aut trvat na dojezení všech zmrzlin, aby se nestalo to, co při jeho narozeninách v autě jeho táty. Po „zmrzlinové bitvě“ v autě pak musel tátovi pomáhat čistit interiér vozu. Šlo to prý dost špatně a zkazilo mu to tudíž narozeninovou náladu.

Nařizuji proto dojíst zmrzlinu. Popcorn je dovolen, vysavač ho zvládne. Po krátké roztržce o to, kdo se poveze na místě spolujezdce, nařizuji losování o vysněné místo na pětiminutový přejezd. Vítěz zasedá vedle mě a vyrážíme na další štaci.

Trampolíny a vybíjená. Tajným sekundárním cílem vybíjené je vybít jejich přebytečnou energii před přijezdem k nám domů. Mám za úkol hlídat, aby se nikdo neztratil. V obrovském prostoru ale během třiceti vteřin ztrácím z dohledu všech devět účastníků párty. Pobíhám kolem jako slepička shánějící kuřata, postupně dostávám všechny jednotlivce zpět pod kontrolu. No, pod kontrolu... Jen vím, kde jsou. Část jich hraje vybíjenou, jiní zkoušejí svůj akrobatický talent. Hlavně aby se nikomu nic nestalo. Samozřejmě, bum, první zranění po pěti minutách turnaje ve vybíjené. Nejpomalejší, nejhubenější, nejflegmatičtější kamarád musel schytat ránu gumovým míčem přímo do oka. Určitě na place přemýšlel o videohrách a neuvědomil si, že míče létající kolem jsou skutečné. Řeší to led, chlazený nápoj a můj podpis reversu, že se nic nestalo. Doktor nejsem, ale na oko vidí, tak co.

Po hodině a půl intenzívního pohybu mají vybité baterky, jsou zpocení, zadýchaní. S nepřítomnými pohledy se belhají k autům a řeší, kdo jak hrál a kolik lidí kdo vybil. Nakládáme je do aut směr k nám domů.

Ihned po příjezdu vybíhají na trávu, stavějí branky, a začíná fotbalový zápas. Regenerace sil proběhla běhěm ani ne patnáctiminutové jízdy v autech podivuhodnou rychlostí. Napadá mě, že na tom perpetuum mobile něco asi je. Jen co zaparkuji auto, všímám si, že jeden hráč leží v trávě. Druhé zranění, tentokráte palce pravé ruky. Tohle ale nevypadá banálně, palcem nemůže hýbat... Další ledování. „Bolí to, ale já nechci domů.“, hlásí. Zápas ale přerušen není, takže najednou odněkud přiletí kopačák a trefuje mě do hlavy někde za pravým uchem. Jak mi ten nečekaný náraz trkne hlavou, narážím levým obočím přesně mezi oči ošetřovaného fotbalisty. Svíjíme se oba se čtyřmi lehkými zraněními. Ledujeme palec a dvě hlavy, já na dvou místech. Kontroluji, zda obočí není natržené. Telefonicky konzultuji zranění s mámou fotbalisty, ta schvaluje jeho setrvání v párty. Balím palec do elastiku a zápas pokračuje. Do branky už ale nechce, prý nepotřebuje mít nakopnutý další palec.

Přijíždí Robbie, o něco později než ostatní. Je jich už deset. Jako obvykle přivezl s sebou arzenál plastikových stříkacích pistolí, štítů, vest a dalších vojenských potřeb. Jeho starší brácha a velký vzor je členem elitní jednotky Navy SEAL. Vždy při návštěvě doma ho učí nové triky a doveze nové „hračky“. Jeho máma jen krčí rameny. Začíná válka vodními zbraněmi, já jsem povýšen na jednotku týlového zabezpečení, tudíž natahuji hadici a doplňuji vodou zásobníky. Je horko, osvěžení vodou je pro všechny příjemné.

Konečně jídlo: dort a pizza. Koukám na ten obrovský dort a tři velké pizzy. V hlavě kalkuluji, jak dlouho toto budeme dojídat, stačila klidně polovina, podle mě. Mýlím se. Přiběhne deset kobylek, zasednou ke stolu, vrhnou se na pizzu, pak na dort, zapějí „happy birthday“, zapijí šesti litry limonády a mastí zpět na hřiště. Po ani ne půl hodině jsme doma zase sami. Já, maminka a babička. Babička dumá nad dosavadním průběhem party, prohlašuje, že máme dobré nervy a neskrývá obavy ohledně dalšího průběhu akce. Olizuji zbytky krému, které zbyly po dortu, oškrábu pár kousků sýra z krabic od pizzy, beznadějně prázdné je vyhazuji do popelnice a dávám si pivo.

Pozoruji situaci venku. Ze dřeva postavili za domem v lese opevnění a boj pokračuje. Bohužel, při přesunu z louky do zalesněného prostoru v něm objevují ohniště. Stmívá se. „My chceme oheň!“ Neplánovaně zapalujeme táborák, opékáme buřty (pro mnoho z nich novinka) a marshmallows. Tři kluci slovenského, českého a polského původu žvýkají buřty a slaninu, ostatní národnosti si lepí střeva polozpopelněnými cukrovinkami. Potřebuji si odskočit, proto svolávám krátké bezpečnostní školení o tom, že oheň není voda a že s ním nejsou žerty. Za pár minut mé nepřítomnosti si každý bojovník stačí najít dlouhou dřevěnou tyč, nahřát ji v ohni a v lese se míhají světelné ohnivé meče jako ve hvězdných válkách. Na ošetření popálenin doma nic nemám, nařizuji proto okamžité uhašení ohně i tyčí. Argumentem je nedodržování bezpečnostních pravidel, jak byla probrána na školení.

Je skoro půlnoc, konečně zpět doma, začínají videohry. Nikdo nechybí. Ve dvě ráno si všímám, že první bojovníci dřímou u televize, další je následují a uléhají v různých částech domu. Spacáky a polštářky jsou stále v autech, nepotřebné. Proč jim je rodiče vlastně balili? Nikdo neví. Ve tři je ticho, jdu spát i já.

Je asi pět hodin ráno, svítá: „My máme hlad!“ Nasazuji si fěrtoch a snídani připravuji od pěti do osmi jako v hotelu na objednávku jednotlivců, jak se postupně budí. Palačinky, se kterými mi jeden z kamarádů rád pomáhá, slanina, vajíčka, tousty, džus. Kouká smutně na hotový toust před ním na talíři. „Zapomněl jsi máslo, maminka mi ho tam dává!“ Rozmazuji máslo, následuje přeměna ze smutného výrazu na blažený úsměv a spořádání několika máslem maštěných toustů.

Rozhlížím se a kontroluji situaci za domem: bojiště. V trávě plastikové vodní zbraně, míče, zásobníky, dřevěné tyče, vzadu v lese doutnající ohniště, dobytá pevnost, fobalové branky, všude boty (z čehož usuzuji, že to v noci v tom lese doběhali bosky).

Po snídaní někteří znovu usínají. Jsou hotoví. Najezení, nevyspalí, špinaví, smrdí kouřem, jen posedávají, jedním okem koukají na ranní program televize. Dětská kocovina prostě.

Rodiče si je dopoledne postupně vyzvedávají. Zájemcům nalévám Becherovku na ochutnání. Bojovníci jim nadšeně hlásí zážitky a chválí párty. Poděkovali a ještě jednou popřáli juniorovi k jubileu. Nic nepoškodili, nic nerozbili, nic nevylili. Na to bych si před akcí nevsadil.

Zraněný palec odehrál ráno baseballový zápas za místní Crusaders tým a až pak šel na rentgen. Menší zákrok v neděli odpoledne a dva dny v dlaze zařídily, že v úterý byl na tělocviku opět v plné síle a nepamatoval si, který palec byl zraněný. Poslední starost jsem si odškrtl jako vyřešenou.

„Mami, tati, to bylo super!“ ... „A příští pátek není škola, můžeme mít o víkendu párty s přespáním zase?“ „Ne. Příští víkend se odpočívá a jde se na pivo.“

Autor: Karel Stryczek | pondělí 11.7.2016 9:12 | karma článku: 24,93 | přečteno: 473x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9504x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:48

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.