Tož koho mám volit? (3) Situace po sjezdech.

1. 08. 2016 9:11:01
Jeden z průzkumů veřejného mínění v USA ukazuje, že se svou osobní situací jsou spokojeny dvě třetiny lidí. Tři čtvrtiny jsou nespokojeny s tím, kam směřuje jejich země. Polovina lidí schvaluje činnost současného prezidenta.

Od březnových primárek ve státě Ohio uběhly čtyři měsíce. V březnu jsem si na tomto fóru od Vás nechal poradit, jak se postavit k tomuto zapeklitému volebnímu klání. V červenci obě hlavní strany na svých stranických sjezdech formálně nominovaly své kandidáty na prezidenta USA. Mnoho lidí stále stojí před dilematem, komu dát hlas, jelikož oba hlavní kandidáti v nich vzbuzují odpor.

Hlavní kontrast mezi sjezdy oslíků a slonů spočíval v tónu a náladě. Republikáni troubili na poplach, že dalších osm let podobného prezidentství už by pro zemi znamenalo reálné nebezpečí kolapsu tradičních amerických hodnot (svoboda jednotlivce, tržní kapitalismus, vojenská dominance atd.), zatímco demokraté chválili, jak je v Americe krásně a nikdy nebylo lépe. Růžové brýle versus bojovná nálada a touha po návratu ke staré dobré Americe.

Kdokoli v USA ty volby nakonec vyhraje a stane se prezidentem, bude nucen nepokračovat v současné zahraniční politice. Oba hlavní kandidáti to vědí, Hillary Clintonová to nezmiňuje jen z nutnosti potřeby hlasů lidí, kteří jsou spokojeni s činností odstupujícího prezidenta. Takovou dávku amerického patriotismu, jakou předvedli demokrati minulý týden na svém sjezdu, jsem od nich neviděl celých 24 let, co tady působím. Vnitřní politika se bude dost lišit, a to i podle toho, jak to dopadne ve volbách do Kongresu a co prezidentovi projde a co ne.

Exponován byl problém USA, který je velmi podobný problému EU: otevřenost a propustnost jejich jižní hranice. Mladá generace a příznivci demokratů chtějí „jeden svět“ bez hranic. Všichni jsme lidé sobě rovni a hranice jsou prý přežitkem z dob minulých. Návrat k jejich silné ostraze je krokem zpět. Zásadně nesouhlasím. Kontrola na hranicích státních celků nebo kontinentů je bohužel stále nutností. Možná za nějakých pár desetiletí bude postupné uvolňování možné. Teď ne. Nemám z toho radost, ale takový je dnes svět a postupovat příliš rychle směrem, na který svět není připraven, je ruskou ruletou.

V průzkumech a v obecném veřejném mínění v Americe a Česku cítím podobnost. Situace jednotlivců a jejich okolí se jeví jako stabilizovaná, mnoho lidí hlavně vyjadřuje obavu nad tím, s čím se budou muset ve svých životech potýkat jejich děti, když budou žít s následky činů a rozhodnutí současného vedení naší malé země a celého kontinentu. V tomto bych doplnil, že máme spíše obavu z vedení starého kontinentu, zatímco Česko a jeho severní a jihovýchodní sousedi drží v rámci možností jakous takous solidní lajnu. Naplno se také projevuje, jaké nebezpečí pro Evropu znamená slabé americké vedení, nerozhodný prezident a bezzubá zahraniční politika. Za Reagana a obou Bushů byl svobodný svět v ofenzívě a doma byl klid. Clintonova politika vedla k probuzení se z růžového snu jednoho krásného úterního zářijového rána, Obamova k ajsisu.

Příznivci dvou hlavních stran mají odlišné žebříčky hodnot a priorit. Od toho vlastně volby jsou, aby se změřily priority. Rozhovory s lidmi pohybujícími se kolem konference demokratů jasně ukázaly na touhu sdílet bohatství jiných a na nespravedlnost plynoucí z ekonomické nerovnosti. Otevřeně prohlašovali, že bezpečnost země není pro ně důležité téma. Doslova tak to bylo několikrát řečeno. Posun doleva k socialismu vypadá z lidského hlediska přirozeně. Když země funguje relativně dobře, nabízí se úvahy proč musí jedno procento lidí, to jest i rodiny Clintonů a Trumpů, vlastnit většinu majetku v zemi, zatímco dolní čtvrtina živoří. Francie, Švédsko, Venezuela, Kuba, KLDR a socialistický tábor kolem bývalého Sovětského svazu jsou důkazem, že, opět bohužel, v takovém systému lidi přestanou fungovat. Chvíli je dobře a pak průšvih. Člověku běhá mráz po zádech, když socialistické experimenty pod vedením demokratů kvetou i v USA.

Takže dilema ani po sjezdech nemám: kapitalismus, stará dobrá Amerika, Trump. Aspoň nějaká naděje na dlouhodobější prosperitu a relativní bezpečnost. Uprchlíků bylo zatím přijato pár tisíc místo Obamou požadovaných sto či více tisíc. Dvacetibilionový dluh (106% hrubého domácího produktu) je strašlivý. Ani jedna konference neřešila, jak a proč se dluh za posledních osm let zhruba zdvojnásobil, proč se žilo nad poměry. Klasika. Nějak bylo, nějak bude.

Zdroj průzkumu: CNN

Tož koho mám volit? (1) Řekněte si.

Tož koho mám volit? (2) Výsledky.

Autor: Karel Stryczek | pondělí 1.8.2016 9:11 | karma článku: 21.77 | přečteno: 348x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 768 | Diskuse

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 632 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1031 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 206 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.76 | Přečteno: 209 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.94 | Přečteno: 619 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2547

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...