Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Divná olympiáda

Snažím se nadchnout, fandit, vcítit se do atmosféry olympijských her, ale nejde mi to. Sleduji dění jen ze setrvačnosti. Jednotlivé svazy sportů a politici, co se v nich navezli do funkcí, kazí náladu a ducha fair play.

Pečlivě vybírají, kdo na hry může a kdo ne, podle politicky správně navržených a pak přísně dodržovaných zákonů jednotlivých asociací, přes které nejede vlak.

V duchu vskutku sportovních pravidlel, která byla nastavena hlavně proti podvodům a zabránění zvýhodňování, se už chová málokdo. A kdo ano, často končí v slzách s pocitem nemohoucnosti proti penězmi dobře namazanému soustrojí, v němž můžou fungovat jen rození funkcionáři a jimi vyvolení.

Dvakrát nachytaní podvodníci, plavkyně Jefimova a sprinter Gatlin, vyhráli své stříbrné olympijské medaile. O těchto případech se přímo veřejně vyjádřila jen devatenáctiletá plavkyně Lilly King: „Jestli si myslím, že by v týmu měli být lidi, kteří byli nachytáni, že dopovali? Ne, nemyslím si to. Mělo by to být vytesáno do kamene. Z dopingu není cesta zpět do čistoty.“ Ostatní maximálně poukazují na prohřešky soupeřů. Je jim asi jedno, že jsou v týmu s podvodníky.

Komu tolik záleželo na tom, aby se jedna rychlobruslařka nemohla postavit na start cyklistické časovky? Jeden závod, jeden sport, jedna závodnice, jeden spor týkající se výkladu pravidel účasti. O nic víc nešlo. Žádný pokus o podvod. Pierre de Coubertin by se určitě nezlobil, kdyby ji na start pustili. Právníci a jiná byrokratická verbež navezená do toho, čemu se jednou říkalo sport, ale řekla ne. Naproti tomu cyklistka usvědčená z dopingu byla na poslední chvíli stejnou komisí do stejného závodu puštěna. Ta stříbrná medaile ji fakt musí hrozně moc těšit. Tolik dřela, že až dopovala.

Jaký pocit asi mají sportovci, kteří skončili na čtvrtých místech za těmito individui, puštěnými na start po jasných podvodech a následném očištění v politických a právních bitvách. Klidně by si mohli nechat ulít kopie bronzových medailí a ukazovat je svým dětem. Na toto ocenění, které jim bylo upřeno, mají jasný nárok.

Krásně také kontrastuje nadšení správných sportovců, pro které jsou hry svátkem, s individualismem těch, kteří prostě přijeli pro medaile a podle toho se chovají. Kromě toho, že své řemeslo umí, o tom není pochyb, se umí v systému pohybovat, vystupovat v médiích a zasazovat se o nastavení pro ně co nejvýhodnějších podmínek a pravidel, která pak do puntíku využívají ke svému prospěchu. Je to dlouhodobý proces a politická bitva.

Potenciálně čistí sportovci, zatažení principem kolektivní viny do politického bahna dopingového manévrování, o tom mohou tak akorát napsat na Facebook. Diskvalifikovaná ruská dálkařka, která nikdy neměla dopingový nález, píše: „Jsem obětí těch, kdo vytvořili systém manipulování našeho krásného sportu a využívají ho k politickým účelům. Budu chránit svoji čistotu. V tuto chvíli se cítím podvedena systémem, který se nezaměřuje na udržení čistoty sportu a na podporu obyčejných sportovců, ale spíše hledá vítězství mimo sportoviště.“ Někdo zatlačil, pěkně načasoval diskvalifikaci na poslední chvíli před závodem. Zdůvodnil rozhodnutí "novými informacemi", jejichž obsah ale pro jistotu nezveřejnil.

Výsledkem toho všeho je, že nemůžu prostě fandit a mít čistokrevnou radost z výkonů a výsledků. Sport a sportovci v této divné době prohrávají. Lidi v Riu jsou nadšeni, sportovci tvrdě trénovali, obětovali zdraví, soukromí, mládí, aby se na sportovním svátku mohli podílet. Fanoušci dodávají do systému finance za vstupné a všelijaké zboží. Já je nedodám, jen večer povrchně přejedu pár odstavečků o tom, co se ten den událo.

Kde jsou funkce, tam budou funkcionáři, ale aspoň ten sport mohli nechat sportem.

Co s tím? Krátkodobě bohužel nic. Stejně jako v případě mnoha dalších prohnilých společenských struktur se situace musí nechat vyhnít do toho správného bodu, kdy bude neudržitelná. Nechat systém zkolabovat a pak vyměnit za jiný. Ten současný olympijský zkolabuje v době, kdy přestanou jezdit nejlepší sportovci, televizním společnostem klesne sledovanost a fanoušků na místě bude méně a méně.  

Jinak ale mému zdraví celá ta taškařice prospívá. Místo koukání na přenosy mám čas si zajít zaplavat nebo projet na kole. Je mi jedno, kolik kdo má medailí.

Autor: Karel Stryczek | úterý 16.8.2016 16:17 | karma článku: 32,44 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9505x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.