Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezident Trump utrpěl porážku. Psali to v novinách a říkali to v televizi.

Podle levicových politiků, politologů, CNN a jejich ozvěn utrpěl prezident Trump „debakl“, protože nesehnal potřebné hlasy pro novelu zákona o zdravotnictví. Přispěchali hned s katastrofickými scénáři pro zbytek prezidentství.

Ve hře o novelu zákona o zdravotnictví prohrál nikoli Trump, ale selský rozum a s ním americká státní kasa. Všichni, kdo umí sčítat a odčítat, vědí, že novela je nutná, jinak bude finanční průšvih. Kongresmani jsou zvoleni a placeni 15000 dolary měsíčně proto, aby jednali a měli proto pokračovat v jednání. Debakl utrpěl celý slavný Kongres tím, že nedošel ke konsensu. Co jiného čekat od 435 politiků? Sobecké zájmy a Nancy Pelosiovou skákající bosky před Kapitolem.

?Oslavovat porážku této novely je jako stát na finančním Titaniku a radovat se, že se potopil záchranný člun. Otáčení velké lodi ze směru „progresívní" socialistické agendy do prosperujících vod tržního kapitalismu a osobní svobody chvíli potrvá a bude bolet. 

Vedení republikánů ve Sněmovně reprezentantů stáhlo z hlasování novelu zákona známého jako Obamacare hlavně proto, že chyběly hlasy. Poslední pozměněná předloha též byla paskvilem původní verze. Stalo se ale nakonec jen to, že v demokratickém systému si více zákonodárců přálo zachovat starý zákon, než schválit předloženou verzi novely. A měli k tomu různé důvody:

1. Demokrati stáli v jednom šiku a byli rozhodnuti volit proti. Ne proto, že původní návrh byl špatný, ale z principu. Ono, když je prezident dennodenně napadá a kritizuje, tak je těžké poslouchat, co říká, natož číst, co píše. A hlasovat pro jeho předlohu zákona? Nikdy! Aby později nelitovali. Měli možnost schválit zákon velmi podobný existujícímu, který měl šanci platit hodně dlouho.

2. Pro ultrapravicové konzervativní jádro republikánů vzešlé z puritánských katolických struktur byla předloha zákona příliš levicová, příliš zachovávala principy Obamacare. Proto si vynutili změny, které se prezidentovi nelíbily a tak raději nechal platit špatný zákon, než aby prosadil ještě horší pozměněný tak, aby hladil ego sebestředných kongresmanů napravo. Jejich původním cílem bylo a zůstává zrušení Obamacare bez náhrady.

3. Do hry se dostala i genialita americké ústavy. Volby do Sněmovny reprezentantů budou už v listopadu 2018. Sněmovna reprezentantů se volí každé dva roky celá, rozdělení mandátů je podle okrsků s přibližně stejným počtem obyvatel. Jeden okrsek čítá něco přes 710 tisíc lidí a reprezentuje jej jeden ze 435 zákonodárců dolní sněmovny. Donald Trump měl ve volbách z celkového množství hlasů asi o 3 milióny méně néž Hillary Clintonová a celkově pod 50% hlasů. Pro novelu Obamacare bylo asi 200 republikánů, na schválení bylo třeba 218 hlasů. Takže síla podpory novely odpovídá zastoupení občanů v dolní sněmovně. I když má jedna strana většinu, není jednoduché a samozřejmé, že každý zákon, který vláda navrhne, projde. V tom je nastavení zákonodárného procesu ústavou USA silné. Je spíše výjimkou, když je nějaký zásadní nový zákon schválen.

4. Prezident není tradiční republikán. V republikánských primárkách Donald Trump nestavěl na změně Obamacare a vyhrál. Až později při souboji s Clintonovou, když potřeboval sešikovat republikány, se toto téma dostalo do popředí. Byl bych ochoten vsadit šesták, že Trump nechtěl posunout zákon příliš doprava a připravit o zdravotní pojištění milióny lidí.

5. Veřejné mínění. Povinnost občanů platit zdravotní pojistku zakotvenou v Obamacare by chtělo zrušit více než 50% amerických voličů. Ostatní důležité body tohoto zákona mají poměrně silnou podporu a lidé si přejí, aby zůstaly. Dvě třetiny občanů si přejí ponechat právo na pojištění při „existující nemoci" (povinnost pojišťovny pojistit nemocného člověka, i když si předtím nějakou dobu neplatil pojistku) a právo pro rodiče nechat na své pojistce děti mladší 26 let. I povinnost pro firmy s více než 50 zaměstnanci poskytovat zdravotní pojištění si drží popularitu nad 50%. U voličů republikánů ale asi jen čtvrtinovou. 55% voličů také chce zachovat krytí antikoncepce pojišťovnou. (Zdroj: politico.com) 

Tolik k Trumpovu „debaklu“ a vítězství demokracie, která tentokrát zafungovala a paskvil neprošel. Diktatura, jak s ní pravidelně chodí strašit liberální média, se nekoná.  Prezident Trump se zachoval jako byznysman a pojede dál podle svého. Kongres též. Politické manévrování pokračuje a washingtonská bažina stále čeká na vysušení. 

Autor: Karel Stryczek | pondělí 27.3.2017 10:17 | karma článku: 40,45 | přečteno: 2598x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9504x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Obětem sexuálního násilí je třeba věřit, řekla u soudu s Cimickým Vrbová

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:04

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.