Karel Stryczek

Svoboda slova v USA žije, ale je pod ostrou palbou

29. 08. 2017 10:14:16
Svoboda slova působí jako rudý hadr na levicové manipulátory, aktivisty a samozvané cenzory, kteří mají ambici ovládnout budoucnost svobodného prosperujícího světa. Připomenete jim svobodu slova a sesypou se na vás jako vosy.

Minulý týden dostala organizace ACLU lekci z politické korektnosti poté, co na svém Twitteru zveřejnila fotografii blonďatého dítěte, které drží americkou vlajku. A zprávu s fotkou odstranila poté, co lidé na sociálních sítích obvinili tuto organizaci z propagace nacismu.

ACLU (American Civil Liberties Union), organizace na podporu občanských svobod napsala pod tímto obrázkem: „Toto je budoucnost, kterou chtějí členové ACLU.“ Dítě má na sobě tričko s nápisem „free speech“, svoboda slova.

To bylo vše, co způsobilo poprask. Záplava odpovědí nařkla organizaci z rasové necitlivosti. Obrázek a hlavně text pod ním byl přirovnáván k nacistickým komentářům.

Tento člověk o fotce blonďatého dítěte s vlajkou píše: „Vypadá docela fašisticky." Přidává foto jiného dítěte v nacistické uniformě a k této fotce píše: „Toto je ta budoucnost, kterou chce ACLU."

Počet souhlasných srdíček je sice malý v porovnání a původním obrázkem, ale zdaleka ne nenulový.

Na komentář „Toto je budoucnost, kterou chtějí členové ACLU" reaguje jiný člověk poznámkou: „Bílé dítě s vlajkou?" S tímto komentářem se už ztotožnilo desetkrát více lidí, kteří si díky vzhledu dítěte z fotky domysleli rasistický podtext, že budoucnost Ameriky je bílá, nikoli symboliku pro zachování patriotismu a svobody slova pro další generace.

Před několika týdny zveřejnila ACLU podobnou fotku jiného dítěte v rámci jejich kampaně „cute babies" (roztomilé děti) v tričkách této organizace. Příspěvek ukázal dvě fotky pro změnu tmavovlasého dítěte v tričku propagující svobodu slova a protest žen proti zvolení Donalda Trumpa z ledna 2017. Také s textem „Toto je budoucnost, kterou chtějí členové ACLU.“ Tyto fotky nevzbudily žádnou kritiku.

ACLU na svých stránkách zdůrazňuje boj za svobodu, proti xenofobii, za obranu svobody slova, práva protestovat, práva menšin a boj proti útokům na rodičovská práva.

Svoboda slova je pod palbou. Americká levicová mediální většina půl roku hustila do lidí 24 hodin denně debaty o tom, jak Rus vyhrál Trumpovi volby. Jasně, že řekli, že Rus se pouze „vměšoval“, ale víme, co tím novolevicoví manipulátoři myslí. Stačila jedna demonstrace v Charlottesville a opustili debatu o ruském vlivu na americké volby. Najednou Trump vzbudil v Americe fašismus. Něco ho přece musí sejmout! A jejich ozvěna se snaží umlčet a vystrašit třeba ty, kteří mají blonďaté dítě, strčí mu do ruky vlajku, vyfotí ho a fotku drze publikují jako ideál budoucnosti. Málokdo snese, aby fotka jeho ratolesti kolovala po netu s komentářem, že vypadá fašisticky.

Svobodu slova potlačuje už dlouho firemní kultura velkých firem. Zásadně ovlivňuje společenské normy a tlačí se do volného času lidí. Najednou, co je neakceptovatelné v práci, je neakceptovatelné i ve volném čase zaměstnance. Pokud nemá zaměstnanec v záloze tak zvané „fuck you funds" (dostatečné úspory na to, aby si mohl dovolit podle potřeby poslat úchylného zaměstnavatele do háje), je závislý na zaměstnání a raději mlčí. I ve volném čase. Dost na tom, že cenzura vyhledávání na Google a dalších vyhledavačích nechává plebsu najít hlavně to, co chce, aby našel. K tomu snížení počtu konzervativních příspěvků na Facebooku. Nezruší všechny, jen skoro všechny, aby obsah vypadal naoko objektivně, svobodně, důvěryhodně.

Početná skupina lidí, které před volbami Clintonová pohrdlivě nazvala „deplorables“ (ubozí, odsouzeníhodní) svobodu slova uchrání pro celou zemi a svobodný svět, navzdory pomluvám a dezinformacím. Proč jsem si tak jistý? Protože s těmito lidmi ve fabrikách pracuji, protože je znám, protože jsou všude. Mám je rád a fandím jim. Nemají strach, věří v dobrou budoucnost, mají hodně dětí, jsou hrdí a milují Ameriku. Žijí v reálném nikoli virtuálním světě a neustoupí jako ACLU.

Svoboda slova zatím vždy v USA zvítězila. Po bojích, ale vždy jasně a na dlouho. A stane se tak i teď, kdy se probouzí dlouho klidný až mlčící dav lidí jimž se snaží někdo nakukat, co je pro ně a jejich děti lepší. Jako by neměli svůj mozek, ambice a cíle. A svoji svobodu.

Autor: Karel Stryczek | karma: 41.01 | přečteno: 1841 ×
Poslední články autora