Plachý intelektuál vám to udělá nejlíp

20. 09. 2017 10:11:46
Panovala napjatá nervózní atmosféra. Účastníci obchodního jednání se posadili ke stolu proti nám. Prošedivělý šéf nadnárodní cementárny a jeho tým. Koukali do připravené dokumentace a přeměřovali si nás přísnými pohledy.

Mým úkolem bylo prezentovat jim návrh automatizace jejich cementárny. Se mnou se za naši stranu zúčastnil kolega, konzervativní Ir z Jihoafrické republiky se zkušenostmi technologa v cementárně. Tým doplňoval náš obchodník z Kansasu, kde se jednání konalo. Vysoce inteligentní chlapík, ovšem rezervující si právo říci na každém jednání jakoukoli ptákovinu, tudíž pilně pracující na svém profilu „hloupého drzého obchodníka“.

Obchodník jednání inicioval a měl za úkol udržet atmosféru a motivovat zákazníka k nákupu našeho zařízení a služeb. Trval na tom, že nás na začátku jednání představí on, neboť my sami to neumíme. Plkáme o nepodstatných zkušenostech, zatímco zákazníkovi musí být sebevědomě sděleno, že jsme prostě nejlepší. Mě představil jako génia z Československa, což měl dokazovat obsah mé prezentace, nesmělé vystupování a slovanský přízvuk indikující, že si nevymýšlím. Ir zase podle našeho obchodníka řídil v JAR nejmodernější cementárnu na světě. Prostě skromnost a pokora hned na úvod.

První prezentaci měl Ir o technologii, po krátké přestávce jsem pokračoval já o automatizaci. Na Ira toho moc neměli, věděli o něm hodně, potkávali se na konferencích. Obchodníkovi nevěřili vůbec. Znali ho. Toho nového Čechoslováka ale byli připraveni proklepnout. Svými dotazy testovali, zda si stojím za tím, co říkám. Jestli jen nepřednáším naučenou pohádku. Zpochybňovali některé údaje, měnili tón hlasu, někdy se spontánně smáli, jindy se až hádali. Trpělivě jsem jim odpovídal, bylo to velmi dlouhé a únavné.

Konečně konec. Protřelý velký šéf cementář se právě hodlal vyjádřit, ale náš obchodník ho předběhl:

„Tak co hoši, nadzvedla ta prezentace aspoň trochu vaše sukně?“ Tuto větu si budu navždy pamatovat. Vedení cementárny se jako jeden muž opřelo do svých židlí. Polkli, mlčeli, koukali přísně do prázdna. Ir si začal balit věci, čekal buď důstojný okamžitý odchod nebo přímo vyhazov. Byl bledý a potil se.

Velký šéf pohledem změřil své soudruhy, kteří pokývli hlavami:

„Jsem ochoten vzít riziko 20% ceny projektu. Ostatní vám budeme platit, až to bude dodáno a fungovat tak, jak jste tady popsali.“

Ir stále zrychleně dýchal, věci měly na něj najednou po třech hodinách výslechu příliš rychlý spád. V nabídce jsme měli jiné platební podmínky a neměli předschválenou změnu, o kterou si zákazník právě řekl. Obchodník neváhal, vzal do ruky mobil a okamžitě vytáčel číslo našeho nejvyššího šéfa do centrály. Snad nebude zrovna na cestě firemním tryskáčem. Nebyl a sekretářka ho dokonce obchodníkovi předala.

„Ano, je to ten projekt, o kterém jsme se bavili včera,“ hlásil obchodník do telefonu. „Co? Já ty podmínky potřebuju schválit teď hned. Když tvoje roztoužená milá leží v ložnici na zádech a drží se za kotníky, tak jí též řekneš, že si to musíš rozmyslet a dáš vědět zítra?“ To už se cementáři smáli, kroutili hlavami a klábosili. Podmínky byly hned na místě odkývané nejšedivějšími hlavami obou korporací.

Předpodepsali jsme tedy dohodu a byli pozváni na večeři. Konzervativní Ir se svou účastí váhal. Obchodník mu slíbil, že už nebude používat paralely milostného života s technikou prodeje a společenskými situacemi, tak jsme jeli v plném počtu.

Připili jsme si na úspěch budoucího projektu, předseda představenstva se pochvalně vyjádřil o naší prezentaci. Obchodník souhlasil: „Bodejť, tihle dva jsou ty nejlepší děvky, jaké jsem kdy pásl,“ vyzvedl naši týmovou spolupráci a technické schopnosti. Ir do sebe kopnul dvojitého Jamiesona, lepší zahájení večeře si nemohl přát. Prázdná sklenka mu málem vyklouzla ze zpocené dlaně.

Mně zase létalo hlavou, jaké zbraně asi tahali z pouzder obchodníci konkurence v situacích, které jsme nevyhráli. Čím tohle trumfli. V tomto případě třeba jejich nabídky byly lepší... Ale asi ne, určitě jsme nejlepší na světě, když to říkal obchodník. To jen ta naše československá skromnost by nás nejradši poslala aspoň na čtrnácté místo, kde je klid a mír.

„Věřím, že ten tvůj mezinárodní tým umí pracovat ještě lépe, než jak umí prezentovat,“ přihrál obchodníkovi na další smeč jeden z manažerů.

„To jsou intelektuálové, ti mají nastudované všecko. Ti až vám to udělají, tak budete chrochtat blahem, jako když vám ta vaše...“

„Na zdraví,“ uťal ho Ir dalším dvojitým Jamiesonem.

Autor: Karel Stryczek | středa 20.9.2017 10:11 | karma článku: 36.19 | přečteno: 1220x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 768 | Diskuse

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 632 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1030 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 12.88 | Přečteno: 124 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.18 | Přečteno: 479 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.05 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.72 | Přečteno: 4875 | Diskuse

Petr Šindelář

Jurečka bez změn v zákonech a ústavě touží zvýšit zaměstnanost!

Na pomoc si vzal počítače a na výběr vzdělávacích kurzů zavedl e-shop. Nárok na dávky chce ztížit a zájem o práci na venkově naopak zvýšit. Premiér ale tvrdí, že 2 miliardy korun ve prospěch venkova nevydá a státní rozpočet...

18.3.2024 v 9:52 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2546

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...