Přítel je... No schválně, kdo je to přítel?

8. 11. 2017 10:20:17
Budu dnes staromódní. Úmyslně až odporně staromódní budu. Člověk vytáhne paty z rodné země na mizerných pětadvacet let a za tu krátkou dobu jedno ze základních slov mateřského jazyka českého změní svůj význam k nepoznání.

Učili mě kdysi, že přítel je člověk, který když se topí, tak pro něj skočíme do řeky. Když ho vytáhneme na břeh, skočíme tam zpět zkontrolovat, zda mu nevypadlo něco z kapes. To je přítel.

S přítelem chodíme na pivo nebo na kafe, s přítelem sdílíme své radosti a starosti. S přítelem zajedeme občas na výlet. Příteli pomáháme a on pomáhá nám. Příteli obětujeme svůj čas.

S přítelem si lížeme rány na těle i na duši. S přáteli se známe hodně let a prožili spolu chvíle, které, inu, potvrdily přátelství.

S přítelem nesouložíme a nevychováváme děti. Přítel má svoji holku nebo kluka, já mám svoji holku. S přítelem nesdílíme domácnost.

Přítelkyně je přítel ženského pohlaví. Přátelům a přítelkyním se nenosí kytka, jedině ke kulatým narozeninám.

Pes je nejlepší přítel člověka.

Toť moje definice. Konzervativní jedinec mého typu si těžko zvyká na jiný význam tohoto slova.

Může to způsoit fó pá v novodobé zemi české, když na párty představím mého nejlepšího přítele Mirka a přede všemi hrdě oznámím, že je můj přítel. „Ale, vždyť on má svoji přítelkyni a ty jsi ženatý,“ v davu vidím oči vykulené, pusy otevřené. A přesto, divte se všemi částmi těla, jsme s Mirkem od malička přátelé.

Protože za všechno zlo a nechtěné změny můžou Američani, samozřejmě mají své dlouhé prsty i ve významovém obohacení nebo spíše kastraci slova přítel. Kluk nebo holka, se kterou chodí nebo žijí jsou „boyfriend“ (boy: kluk, friend: přítel), nebo „girlfriend“ (girl: holka). I když ženy používají slovo „girlfriend“ i ve smyslu „kamarádka“, muži nikoli. V překladu je pak přítelem někdo, s kým žijeme na hromádce nebo chodíme tři měsíce na rande, než ho vyměníme.

Jeví se mi, že kvůli odporu k závazkům to novým generacím příjde vhod. Opustit přítelkyni s třemi dětmi je jednodušší než opustit manželku. Označení druh, družka je formální a přítel se nebude zlobit, když ho použijeme k čemukoli. Protože je prostě přítel.

Přátelé máme i na sítích a označujeme tímto slovem lidi, které jen známe nebo vůbec neznáme, společně s těmi, kteří jsou nám drazí.

A tak se více používá pro přátele označení kamarád, kamarádka. Bohužel pro mě, půl života jsem prožil za socalismu, půl života v anglicky mluvícím prostředí a tu mi vstupuje do mozkového centra smrtelná kombinace soudružského komunismu a amerického imperialismu. Budovatelé hospodářské zaostalosti Československa si prozpěvovali „Kamarádi, je to mládí, kterému dnes patří svět.“ Kamarád je hezké slovo, ale „comrade“ v angličtině znamená soudruh. Rudý soudruh, revolucionář se srpem a kladivem, pro kterého jsem přirozený třídní nepřítel určený k likvidaci nebo převýchově. A já mám takto nazvat svého přítele. Potažmo nejlepšího přítele.

Ale jo, půjde to, Mirku, příteli, kamaráde. A zdravím Tvoji paní.

Autor: Karel Stryczek | středa 8.11.2017 10:20 | karma článku: 40.20 | přečteno: 2709x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 768 | Diskuse

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 632 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1031 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 253 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 433 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 109 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2547

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...