Velmi smutný pohled na demokratický blok

27. 11. 2017 11:28:05
Od pravice očekávám tah na branku, ochranu svobody jednotlivce a konkurenčního prostředí, tlak na snižování daní a štíhlý stát, podporu investic, dravou zahraniční politiku, patriotismus, silné individuality ve vedení.

Být jen proti někomu je hrozně málo. Při listopadové návštěvě rodné země jsem měl možnost naslouchat několika povolebním debatám a rozhovorům a bylo mi mdlo. Jsem zvyklý mít k dispozici učesané informace ve formě psaného textu. A najednou vidím naživo ta kouzla osobností, kterými oplývají veteráni demokratického bloku, kteří dokázali rozcupovat pravici na třísky a znechutit národ svým chováním.

Při televizní debatě mezi Taťánou Malou a Miroslavou Němcovou hned po první schůzi nového parlamentu jsme s mámou vydrželi poslouchat poslankyni Němcovou jen pár minut. Měli jsme televizi zapnutou jen jako kulisu, naneštěstí se zvukem, a museli jsme přepnout.

Paní Malou jsem viděl poprvé v životě, tudíž ji ani nekritizuji, ani nechválím. Sedět u toho stolu jako seděla ona, tak se asi též tak usmívám a nevěřícně koukám. Jako odpověď na každou normální větu slyšela povýšené poučování o nedostatečné připravenosti sněmovny na jednání a samozřejmě, úplně mimo téma této debaty, kritiku šéfů vítězného hnutí v jazyce srozumitelném jen pro modré avatary z planety my jediní jsme nejlepší a kdo je víc.

Jednoduše řečeno, paní Němcová nám brnkla na nervy, nechtěli jsme si kazit večer a poslouchat ji. Naše reakce: „Přepni to!" se dostavila spontánně, okamžitě, nečekaně, u obou ve stejnou chvíli. Jasně, je to subjektivní pocit dvou lidí, muže žijícího v Americe, ženy žijící v ČR. Oba jsme bývalí voliči ODS, pravicově orientovaní. Ať mi ale někdo normálním jazykem vysvětlí, co má kritika organizace schůze společného s pravicovou politikou. A navážet se do politika za to, že jezdí po zemi a pracuje s lidmi, zatímco by měl pečlivě připravovat schůzi, to už je fakt na klystýr a dvojitý chinin.

Kdyby demokratický blok byl co k čemu (jako že není), tak do nich buší na plné pecky:

„Heleďte, vy máte 78, my 48 křesel, chceme ministerstva v poměru osm ku pěti, chceme už konečně ekonomicky dotáhnout to Německo, chceme tu mít doma bezpečno, chceme transparentní politiku, chceme mít volnou soutěž pod kontrolou, orientaci na západ, podporovat malé firmy, zefektivnit fungování státu, aby se firmám hospodařilo jednodušeji, aby mohly líp zaplatit lidi, chceme na tom pracovat.“ Moc by to vyvážilo, odpovědnost rozdělilo. A na světě by byla pravicová koaliční vláda s ústavní většinou a rozjetou ekonomikou v zádech. Tato šance se nemusí dlouho opakovat.

Druhá možnost je pokračovat ve svých arogantních vystoupeních, strašit drakem, který se prý vznáší nad touto zemí, nechat si svůj dobrý program ukrást, nechat ho uskutečnit jinou partají, která za to sklidí další volební úspěch. A potenciálně ji to nakonec i dotáhne k té absolutní moci, bojem proti níž se tolik zaštiťují.

Rozhovor s novým šéfem TOP09 se nesl v duchu, cituji:

„Jedna ze základních hodnot je ochrana svobody a demokracie a boj proti různým populistickým a oligarchickým hnutím." Zase bod jedna programu. Být proti něčemu. Důležité téma, ale je třeba nabídnout více.

„Chci přispět k tomu, abychom v komunálních volbách v Praze výrazně uspěli." Ani slovo o tom, co budou pro zemi dělat, jen řeči, že jejich cílem je vyhrát příští volby v Praze. V kombinaci se vstřícným postojem k nekontrolované migraci právem spojované s ohrožením národní bezpečnosti pijí smrtelný koktejl pro už tak vadnoucí politickou partaj.

Programy mají strany demokratického bloku zformulované dobře, jen za ně nebojují, nepracují na jejich naplnění, jejich stará garda se stará maximálně o své židle a koryta. Stejně jako komunisti. Prohráli tím volby, žijí ve svém světě, manévrují, tulí se ve čtyřech v kuloárech svého bloku, kde si namlouvají, jak jsou dobří a demokratičtí. Jejich naslibované vize nemají jen ten donekonečna opakovaný jeden bod. Mohli by začít kromě antikampaně dělat pro změnu něco přínosného. Třeba by to lidé i ocenili.

Ego pravicových dinosaurů české politiky utrpělo ránu s trvalými následky. Jeví se mi, že tahle garnitura šéfů pravice kromě ohřevu židlí v parlamentu nemá zemi co nabídnout. To dokáže až nová krev, která je teď v jiných stranách, protože oni ji na výsluní nepustili. Hned na startu nového volebního období se chovají tak, že budou příště rádi za těch 48. A to jen proto, že je budou volit ze setrvačnosti pravicově smýšlející lidi, kteří nemají rádi vítězné hnutí a jeho současné vůdce. Jiný důvod momentálně k jejich volbě nevidím.

Autor: Karel Stryczek | pondělí 27.11.2017 11:28 | karma článku: 48.12 | přečteno: 14071x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 769 | Diskuse

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 632 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1031 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2548

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...