Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polemika: Kdo se cítil v socialistickém Československu svobodněji než v USA

Dostal se mi do rukou rozhovor z Haló novin o dojmech světoběžníka z cest po USA. Titulek hlásí, že Amerika není nadějí pro svět, cestovatel sdílí svá pozorování a končí konstatováním, že za socialismu se cítil skutečně svobodný.

Vyjádřené názory nejsou zdaleka ojedinělé a objevují se opakovaně. Rozhovor navíc obsahuje komentáře o životě v USA, které nutí k otevřené polemice.

Český světoběžník prohlašuje, že mu lidé v Americe a Anglii připadají hloupější než u nás, že jejich vzdělávací systém je nastaven tak, aby produkoval hloupé lidi, že newyorská dvojčata si sestřelili sami Američani, znechucuje ho plýtvání a rozmazlenost, znepokojují ho vztahy mezi lidmi a chování žen. V práci nemohl použít své vzdělání a vůbec jeho pracovní zkušenosti nevyznívají zrovna pozitivně. Na závěr pak vysloví ono zmíněné prohlášení, že za socialismu v tehdejším Československu se cítil skutečně svobodný. Celý rozhovor zde

V socialismu, jak jsem ho zažil v Československu, by se pán svým chováním dopustil hned několika trestných činů. Pokud by si jen tak svévolně odjel a usadil se na Západě, dopustil by se trestného činu opuštění republiky, za který by mu hrozilo vězení a propadnutí majetku. Jeho nejbližší rodina by se už moc nikam nepodívala, děti by se nedostaly na univerzitu, případně na vedoucí funkce v práci.

Potenciálně se mohl dopustit přečinu proti pracovní kázni, případně trestného činu příživnictví, pokud by v občanském průkazu neměl příslušné razítko potvrzující řádné zaměstnání v socialistickém podniku.

Pokud by šířil konspirační teorie o potenciální vlastizradě vedení socialistické země, zcela určitě by byl popotahován kvůli hanobení republiky. 

Kdyby už tehdy za socialismu žil po svém tak, jako žije teď, stihl by ho trest. Jak sám v rozhovoru přiznává „to mi za to nestálo".

Nicméně do takových problémů by se pán v socialismu asi nedostal, neboť by pravděpodobně jako většina lidí respektoval zákon a svobodně mlčel, povinně chodil do práce, na kterou měl nárok, a díval se ve volném čase na schválené televizní pořady na dvou státních kanálech. Své ambice by si nechával pro sebe.

Myslím ale, že vím, jak to myslí s tím pocitem nesvobody v USA. Narazil na jiný životní styl, který mu nesedl. Nesedí mu ani to, že se společnost vyvíjí a že se používají počítače. Nemá rád změnu, myslí si, že jeho styl chování a povaha jsou jediné správné, nemá rád různorodé chování lidí a pluralitu jejich názorů. Ve svobodné společnosti naráží na změny kudy chodí. Rád by byl se všemi roven, anebo, přesněji řečeno, rád by, aby lidé přijali za vlastní jeho priotity, neměli ambice se odlišovat a byli rovni jemu.

Po příjezdu do USA jsme se i my podivovali, smáli, diskutovali o některých pro nás podivných zvyklostech. Nepodlehli jsme konzumu, ale nekritizujeme ho, nevnucujeme jiným lidem svůj styl života.  Když jsou rozmazlení, ať jsou, co je mi do toho. Vychovávat po svém je nebudu.

Žít v jiném kraji, kde panují jiné mravy může způsobit, že se v dané společnosti někdo „necítí doma“, ale se svobodou nebo nesvobodou to nemá nic společného. Svoje znechucení z určitého chování, pocit černé ovce, jakési vyloučení z kolektivu lze lehce vnímat jako nesvobodu. Američani se nebojí vlepit tvrdě svůj názor, konfrontovat. V každém, ať chce nebo nechce, dýchá duch divokého západu. Jsou zvyklí bojovat, nedat se. Myslí si, že se mají dobře a chtějí, aby se měli lidi dobře na celém světě. Jsou netrpěliví a chtějí, aby se tak stalo hned. Za vzor nebo naději jiným zemím sami sebe nedávají, ale jsou často za vzor považováni asi proto, že jejich společnost jako celek je silná a úspěšná.

Pán v rozhovoru se zmiňuje o „zablokovaných ženách“ a zoufalých partnerských vztazích. Pravda, ženy mi připadnou v kapitalismu víc vystresované v porovnání se socialistickou společností. Musím říct, že obecně si s Američankami též nerozumím, jsou naladěny na jiný styl konverzace, humoru a mají jiné životní cíle. Vztahy a problémy ve vztazích jsou ale podobné jako všude na světě.

Pokud se týče vzdělání, vláda Američanům určitě neplánuje život a už vůbec nespřádá plány, aby byli hloupí. Tady je pán trochu vedle, i když americká levice vskutku tlačí na imigraci vděčných a závislých místo sebevědomých a ambiciózních. Každá vláda se propagandou snaží motivovat lidi, aby zůstali ve škole co nejdéle.

Kvalita škol všech úrovní se různí. Na základní škole a střední škole není takový tlak na děti, jaký byl za mých mladých let. Měli jsme lepší základy z gymnázia. Ale pod takovým tlakem jako jsou studenti na některých univerzitách v USA jsem na vysoké škole v Československu nebyl. Posuzuji podle univerzity, na které jsem působil a univerzit, na které mladí odcházeli studovat dál.

Ale na druhou stranu je jasné, že se najdou regiony, ve kterých chcíp pes.

V centru kdysi prosperujícího městečka Lanett, stát Alabama. Byznys se osdstěhoval do Indie.

V práci je člověk jako kolečko v soukolí. To je dobré pro fungování firmy, horší pro lidi v práci. Musí být výsledky a jedinec nesmí narušovat fungování týmu a zdržovat od práce. Například řečmi o konspiračních teoriích, neustálou kritikou, nespokojeností, radikálními politickými postoji. Lehce se stane, že ho vyloučí kolektiv nebo šéf. Slangově se mluví o „odmítnutí orgánu“ (organ rejection), jako o paralele s tím, když tělo nepřijme, vyloučí, transplantovaný orgán.

Pracovním „závodům krys“ (rat race), jak se říká honbě jednotlivců za dolary, se osobně snažím vyhnout, v mém případě životem na vesnici a prací v malé firmě. Prostě si člověk může vybrat z celého spektra životních stylů od sezení na zápraží v teplé Alabamě po honbu za dolary v Kalifornii nebo New Yorku.

Závod krys. Dálnice I-405 v Los Angeles. V každém autě sedí aspoň jeden člověk, který má své cíle, sny a touhy.

Rozhovor si myslím je upřímný, ale vyznívá jako propaganda proti USA od nadpisu po samotný konec. A stačilo jen zvolit nadpis: „Dojmy jednoho cestovatele z USA" místo „USA nejsou nadějí pro okolní svět". Pravda, pro socialistický tábor fakt nadějí nikdy nebyly a doufám, že nebudou. Komentář o „skutečné svobodě v tehdejším Československu" bohužel není podložen nebo zdůvodněn ani jedním příkladem nebo zkušeností. Světoběžník jen vyslovuje nelibost nad současným vlivem Západu.

Neznalí praktického fungování západních zemí jsme si představovali svobodu, že každý může všechno, pokud neporuší zákon, každý nám vyhoví a dá přednost. Překvapení může nastat, když člověk zjistí, že sice může všechno, ale ne všechno najednou. A příjde rozhodování, priority, co je důležité a co je možno oželet. Rozhodování je pro hodně lidí jako trest. Zvlášť pro ty, kteří preferují, když společnost stagnuje, není o čem rozhodovat a když už, tak někdo rozhoduje za ně.

Jsou tedy USA nadějí pro okolní svět? Takhle bych tu otázku vůbec nepokládal. Svoboda jednotlivce žít si svůj život podle sebe a nevyčítat jiným jejich styl života je dle mého názoru nikoli pouhou nadějí, ale podmínkou nutnou pro normální život jednotlivců a prosperitu společnosti. A v čím více zemích na světě si lidé svobodu dokáží ochránit, tím lépe pro svět.

Autor: Karel Stryczek | pondělí 15.1.2018 11:25 | karma článku: 37,62 | přečteno: 1903x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9505x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.