Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kovboj a Moravák poznávali jižní Slovensko

V trnavském baru to hučelo. Štamgasti, pár lidí z vedlejšího hotelu a parta oslavující něčí narozeniny. Můj kamarád Jeff, kovboj z Colorada, byl poprvé pracovně na Slovensku. 

S Jeffem jsme od rána pracovali v místní fabrice, pak jsem mu po večerech pomáhal se studiem lokálních nápojů a obdivováním krás Slovenska. Missky Slovenska stály narovnané v řadě: marhuľovica, čerešňovica, borovička, slivovica, následované missáky Česka: Becher, Fernet, Tuzemák.

„Začneme zleva,“ zahlásil Jeff, můj zákazník, můj pán. Kromě destilátů si hned zamiloval brynzové halušky, poznal hodně kamarádů a od té doby je na Slovensku vařený pečený. Navždy okouzlen krásami země.

Po letech jsem se tam ocitl znovu. Jeff seděl obklopen svými kumpány z okolních vesnic, se kterými se časem seznámil, pravidelně s nimi chlastal a jakože se učil slovensky.

„Ty robíš s Jeffom? Odkiaľ si?“

„Z Čech,“ v baru najednou ticho. Následuje přísný dotaz: „Odkiaľ z Čiech?“

„Z Karviné,“ od baru se ozval skupinový výdech úlevy. „Jaj, dobre! Čo hovoríš, že si Čech, keď si Moravák. Daj si s nami borovičku.“ Po několika borovičkách jsem si přisedl k baru. Později mi bylo za další podpory destilátů dokonce oficiálně povoleno „aj kritizovať Slovákov, lebo som neni Čech, ale Moravák.“

Naproti u baru seděli dva Američani, co pracovali vedle na stavbě. Zaslechli jsme je s Jeffem, jak se spolu anglicky baví a ... inu... kritizujú Slovákov, ač k tomu neměli povolení. S Jeffem to šilo, styděl se za ně. Lupnul do sebe dalšího panáka, bouchnul pěstí do stolu a vyzval je ke změně tématu.

Ty dvě vazby se postavily a kolem baru se blížily naježené k Jeffovi. Kolem Jeffa se sešikovala celá hospoda. „Podívejte se, jste tady zřejmě jen vy dva trapně neozbrojení. Kdybyste věděli, kolik odsud odnesli lidí a kolik louží krve tady Alenka vytírala,“ Jeff kyne k barmance, „tak si sednete, dáme si spolu pivo, zavřete držky a chalani si můžou nechat nožíky v kapsách.“

Zhltli ta dvě piva a navždycky zmizli. Začal jsem si vážit nově nabytého privilegia kritizovať.

Dorazil další štamgast: „A kto je toto?“ ukazuje na mě. „To je Karolko z Moravy.“ „Jaj, dobre. Dáme si borovičku.“

„Dobre hovoríš po slovensky, ako dlho žiješ na Morave?“ „Žiju v Americe, slovensky mluvím, jen když jsem s Jeffem.“ „Veru dobre ti to ide, daj si so mnou ešte jednu."

„Jeffko a Karolko, poďme sa pozriet k nám, dáme si moje vínko.“ „A máš doma nějaké?“ ověřuju zbytečně. „Hej, asi tristo litrov, ale môžeme aj do pivnički zájsť, keby chýbalo.“

Zaplatili jsme Alence a potácíme se z baru, borovičky se už dostaly do mozkových center. „Počkajte, pôjdeme okolo stanice, potrebujem si kúpiť oné.“ Jasně, počkáme u nádraží.

„Co to potřebuje?" zajímá se Jeff. Snažím se mu vysvětlit univerzální význam slova oné, sám zvědav, co bude kamarád kupovat.

Na nádraží pak kamarád přistupuje k pokladně. „Dobrý deň, potrebujem to oné kúpiť.“ Tak to bude na dlouho, si myslím. Paní pokladní na nádraží mě vyvádí z omylu. Podává mu špehýrkou nějakou kartičku: „Páči sa. Sedem eur.“ „Ďakujem pekne,“ zaplatí, strká kartičku do kapsy a jdeme dál. Čumím, nemám odvahu se zeptat, co to kupoval a jak paní vydedukovala, co chce. Jeff je na pochybách ohledně mých jazykových znalostí.

„Staviam dom Karolko, ukážem ti,“ vcházíme do bytelného domu, kde se v jednou patru bydlí a druhé se dostavuje. „Dobrý deň,“ zdraví manželka a zajímá se, odkud jsem. „Karolko je z Moravy,“ slyším rychle odpověd, abych náhodou zase něco nepopletl. 

„Jaj, dobre. Dáte si s nami vínko, hej? Ja borovičku nepijem.“ Paní zkušeně podle našeho dechu odhaduje, co jsme konzumovali. Souhlasím, i když bych neměl míchat. Po pochodu mám vyvětranou hlavu, chytám druhý dech a možnost odmítnout stejně není. Jeff má žízeň už od nádraží.

Stojíme před tvárnicemi obezděným minipokojíčkem asi metr krát metr. Přemítám, jestli je to budoucí vestavěná skříň nebo sejf. „Tuto budeme mať kotol,“ jasně kotelnička malá, ale proč kolem ní stavěli tu protipancéřovou zeď. Stačila podle mě jen nějaká dřevěná skříňka s dveřmi.

Majitel najednou zbledne, vytahuje z kapsy pásmo, přeměřuje vnitřní prostor minikotelny: „Cí boha, malé to spravili, tuto sa mi kotol nezmestí.“ Netakticky se osměluju a komentuju, že si buď bude muset pořídit menší kotel nebo dvacet centimetrů silnou zeď zbourat a posunout na úkor obýváku. Poznamenávám, že kdyby to byla jen dřevěná přihrádka, že by se posouvala snadněji. „To iba vy Američania ste takí chytrí a staviate papundeklové domy. Toto je poctivý slovenský dom.“ Už mlčím a mířím za ním do obýváku.

„Co to říkal o Američanech?" loudí Jeff, když zachytil jen jedno známé slovo. „Že jste takoví chytří," překládám jen první část věty, nemusí vědět všecko.

„Tuto máme krbík,“ hlásí majitel a ukazuje hrdě na krásně vyvedené průčelí obýváku s krbem. „A tuto tepláky,“ ukazuje manželka nahoru na komín krbu, který končí těsně pod střechou. Komín je nahoře ucpaný starými tepláky. „Nedá sa v ňom ešte kúriť,“ konstatuje majitel.

Nadhazuju, že krb je tedy postaven kvůli dekorativním účelům. „Ale nie. Dvaja múrovali ten krb a všetci ostatní robili strechu. A tí čo robili strechu boli rýchlejší.“

No, tak... stane se.

Pozoruji posmutnělý výraz paní domu. Mění pro jistotu téma. Teď když ví, že kromě Moraváka jsem i Američan, zasní se. „Ja som mala rada Elvisa, ten slávny koncert na Tahiti,“ romanticky hledí do dáli. „Myslíte na Havaji,“ vyletí ze mě spontánně. „Ale čo, veď jedno to je. Tahiti alebo Havaj.“

Ostrovy jako ostrovy. Hlavou se mi honí komentáře, které musí poslouchat Američani hledající Slovensko na Balkáně.

„A príroda aká je tam krásna,“ paní zůstává zasněná. „Niagára, nádherné romantické chvíle plné lásky sme tam prežili,” přesouvá mysl o dalších osm tisíc kilometrů do kontinentální Ameriky, usrkává z poháru vína a vzpomíná.

„Však ty máš chuť stále. Nemusíme ani u Niagáry byť,” majitel shrnuje známé touhy, obejme svoji ženu kolem pasu a všem dolévá.

"Ty si taký suchár. Pamätáš, keď sme sa po prvý raz stretli na diskotéke… ani si ma v tu noc nepomiloval. Celý týždeň som musela čakať až do ďalšej soboty," dělí se paní s cizinci o zážitky z mládí.

Jeff se usmívá, miluje tuto upřímnost a bezprostřednost. Jeho návrat do Colorada je v nedohlednu.

Ilustrace Luboš Zimniok

 

Autor: Karel Stryczek | čtvrtek 15.2.2018 10:57 | karma článku: 35,29 | přečteno: 1277x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9505x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.