Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Křik kolem loterie o trvalý pobyt v USA

Každý rok přibude milión nových obyvatel USA narozených mimo území země. Národ je postavený na imigraci. Přistěhovalci táhnou inovace a malé podnikání. Pak příjde Trump a najednou spustí humbuk, že je všechno zle.

Všechno není zle, ale není na škodu prověřit dodržování pravidel a změnit nebo zrušit nefunkční programy. Když se v Americe někdo vyjádří klidně, tak se nic nezmění. Aby se rozvířila debata a něco se posunulo, musí se to říct tónem, kterým hovoří současný americký prezident: „Všechno jde do kopru, s imigranty přicházejí kriminálníci. Je třeba jejich příliv zastavit, hlavně těch ze známých zapadákovů světa.”

Místo slova zapadákov se použije vhodný vulgarismus a může se to mydlit. Může se diskutovat, reformovat, hádat se o počtech a původu přistěhovalců a jejich přínosu. 

Jednou z hlavních třecích ploch současných debat na téma imigrace je vízová loterie.

Co je vízová loterie a jak by měla fungovat

Program nazvaný oficiálně „Diversity visa” má za cíl rozšířit původ imigrantů na celý svět, vybrat náhodně profese, rasy, zvyky, kultury, náboženství z různých koutů světa v relativně malém množství. Jinými slovy, cílem je diverzita nových obyvatel. Ročně se udělí na základě vízové loterie asi 50000 povolení k trvalému pobytu (zelených karet), což je jen 5% z celkového asi 1 miliónu ročně.

Zelená karta zaručuje většinu práv, která mají občané, kromě dvou zásadních: práva volit a práva na vstup do země. Imigrační úředník může držiteli umožnit vstup, ale nemusí. Občan má nárok na vstup. Držitel zelené karty získané na základě loterie může po pěti letech požádat o občanství a jako občan volit a kandidovat do všech volených funkcí kromě prezidenta.

Každý člověk na světě se může do loterie o trvalý pobyt v USA zdarma přihlásit. Z losování jsou ale vyřazeni lidé narození v zemích, které mají v USA dostatečné zastoupení, tedy Mexiko, Čína, Indie, Velká Británie, Kanada a několik dalších. S velkými skupinami imigrantů z jedné země nebo kultury je vždycky problém. Byl, je a bude. Nezáleží na tom, odkud jsou. Ovládají části měst, mluví svým jazykem, formují své mafie a šedou ekonomiku. Historickým příkladem budiž imigrace Italů ze začátku dvacátého století, která způsobila podobný povyk jako současná migrační vlna.

Vylosovaní lidé musí pro získání povolení k trvalému pobytu prokázat středoškolské vzdělání a odpracované minimálně dva roky. Musí mít čistý trestní rejstřík a imigrační úřad má prověřit jejich minulost a názory, než povolení k pobytu udělí.

Čísla nelžou. Jak loterie funguje posledních několik let 

Když se ale trošku pod drobnohledem podíváme na čísla, zjistíme, že diverzita, princip náhodného výběru, poměr jednotlivých kontinentů, zemí, kultur a náboženství nám tápe. Poslední veřejně dostupná kompletní čísla jsou z roku 2015. Jako příklad tato data poslouží dobře, posledních asi osm let se poměry ustálily.

Počty lidí přihlášených do loterie a vylosovaných.

V roce 2015 bylo vylosováno 58000 lidí z Afriky, 20000 z Asie, 40000 z Evropy, 4000 z latinské Ameriky (jižní a střední Amerika a Karibik) a 3500 z Oceánie. Celkem 125500 lidí, z nichž prvních 50000, kteří svůj nárok uplatní, předloží potřebné dokumenty a jsou schváleni imigračním úřadem, obdrží zelenou kartu. Zaměříme se na tři hlavní kontinenty, Afriku, Asii a Evropu, odkud jich pochází 118000.

Do čísel „Evropy” nám holky a kluci z imigračního přičlenili hned 8 zemí z Asie a 7 území evropských zemí nacházejících se mimo Evropu. K tomu Turecko a Rusko, jejichž části zasahují do Evropy. Tyto země jsou v tabulce „Evropa" vyznačeny žlutě a oranžově. Sečteme-li vylosované imigranty z těchto zemí, vyjde nám 17422, což je 43,6% podílu „Evropy”.

Na starou dobrou kontinentální Evropu tedy zbylo 22578 vylosovaných, což je 18% z celkového počtu 125500 vylosovaných. Nikoli 40000, neboli 32%, které se deklarují v oficiálních číslech a které zahrnují oněch 15 mimoevropských států a území, plus Rusko a Turecko.

Z Česka a Slovenska bylo vylosováno dohromady 235 lidí. Ze zemí s podobným počtem obyvatel byly vylosovány až desetinásobky žadatelů, Sierra Leone (7 mil obyvatel) 2182 vylosovaných, Guinea (12 mil) 2314 vylosovaných, Uzbekistán (Evropa! 32 mil) 4368 vylosovaných. Asi měli lidé z těchto zemí štěstí. Vlastně, měli ho každý rok, hlavně za Obamy. Na tyto tři relativně malé země tedy asi na 1.6% z celkových 190 zemí začleněných do loterie vyšlo 8864 vylosovaných zelených karet, tedy 7%.

Země a počet vylosovaných registrací na zelenou kartu

Za pozornost stojí 46% vylosovaných z Afriky (58000 ze 125500). Ze zemí s 50% a větším podílem muslimského obyvatelstva bylo vylosováno 45283 lidí (vyznačeno zeleně), tedy 38% celkového počtu. V porovnání z celkovým podílem muslimů ve všech zemích světa, který je 24%, zase číslo, které vzbuzuje pochyby o dodržování principů diverzity.

Uzbekistán měl do roku 2007 asi 1000 vylosovaných ročně, v roce zvolení Obamy to bylo už 2274 a pak počet stoupal až na současných 4-5 tisíc ročně. K tomu pět tisíc Egypťanů, pět tisíc Nepálců a pět tisíc lidí z Íránu. Čtyři země, skoro 20% vylosovaných. Přitom cílem má být přijímání malých různorodých skupin z co nejvíce zemí...

Jeden by řekl, dobře, z těch zemí se přihlásilo více žadatelů, proto jich bylo více vylosováno. Jenže...v devadesátých letech, kdy program spatřil světlo světa, chodily letáky s výzvou k přihlášení s tím, když se z „vaší země" přihlásí málo lidí, je vysoká pravděpodobnost výhry. Jinými slovy, existovaly kvóty na to, kolik lidí z které země může být maximálně vylosováno. Ve jménu cíle programu, jímž byla diverzita přistěhovalců. To se časem v tichosti změnilo na "maximálně 7% z celkového počtu vylosovaných" z jedné země. To jest, když se z Uzbekistánu přihlásí milióny lidí, pak se znásobí i počet vylosovaných z Uzbekistánu na úkor například Čechů a Slováků. 

Trump: Chci, aby přicházeli odevšad"

Na lednovém setkání s novináři při příležitosti návštěvy kazašského prezidenta v USA se reportér Jim Acosta z CNN Trumpa zeptal: „Řekl jste, že chcete, aby přišlo více lidí z Norska? Říkal jste, že chcete více lidí z Norska? Je to pravda, pane prezidente?" narážel na Trumpův výrok, který pronesl v průběhu státní návštěvy z Norska.

Trump odpověděl: „Já chci, aby přicházeli odevšad...odevšad."

Acostovi se odpověď nelíbila: „Jen z bílých zemí, pane? Nebo chcete, aby sem přicházeli lidé z jiných částí světa ... barevní lidé?" vkládal neúnavně Trumpovi slova do úst.

Trump měl dost, ukázal prstem na Acostu s jednoduchým: „Ven!" Acosta potom na svém Tvítru a na CNN komentoval, že takto se s reportéry nejedná. A mluvilo se o Norsku a o vyhození reportéra, ale věta, kterou prezident skutečně řekl, se z reportáže nějak vytratila. Pokolikáté už.

A pak se svět diví, že Trumpovi tečou nervy po podobných dotazech a hlavně, když se pod rouškou “náhodnosti” a “diverzity” organizuje něco, co s původním záměrem programu vízové loterie nemá nic společného a za co on převzal zodpovědnost.

Už Ronald Reagan věděl, že „vláda neřeší naše problémy, vláda je našim problémem". I když se jedná jen o 5% celkové legální imigrace do USA, na příkladu vízové loterie se zase ukazuje, když se něčeho chopí ideologové na správných místech, tak mimo veřejnou kontrolu za mlčení spřátelených médií promění dobrou myšlenku po drobných krůčcích v paskvil, který se vymkne kontrole a je pak nutné ho od základu reformovat nebo zrušit.

Republikáni a prezident napadají fakt, že se v rámci programu dostali do USA lidi, kteří zemi škodí (asi tři nebo čtyři útočníci-teroristi se dostali do země na základě loterie, z milónu lidí za dvacet let). Napadají i ten náhodný výběr, který sám o sobě není špatný nápad, pokud by se dodržovala pravidla a maximální kvóty pro jednotlivé země, jak bylo původně zamýšleno.

Hlavní je to, jak byl program zneužit, diverzita překroucena, jak se rozmohlo přijímání lidí pochybných záměrů a jejich širokých rodin, jak nefunguje proces jejich prověřování. Tyto problémy se netýkají jen loterie, jsou slabinami celého imigračního procesu. A ten, kdo nedostatky odhalí, pojmenuje a navrhne jejich odstranění, sklízí řádnou bouřku.

Všechny údaje použité v článku je možno dohledat na oficiálních stránkách travel.state.gov

Autor: Karel Stryczek | čtvrtek 1.3.2018 10:40 | karma článku: 31,86 | přečteno: 1696x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,21 | Přečteno: 9503x | Diskuse| Ekonomika

Karel Stryczek

Poslal jsem po letech balík, který byl nemilosrdně zdaněn

Podmínky cestování jsou stále všelijaké, proč tedy aspoň neudělat radost spřízněným duším malou pozorností, která vyloudí v této bláznivé době úsměv na tváři a vzpomínku na skoro zapomenutého strýčka.

19.5.2021 v 8:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Ekonomika

Karel Stryczek

Povýšen na teenagera a vtáhnut do problému úzkostlivého rodičovství

„Naši by měli méně koukat na TV,“ zamyslel se jeden šestnáctiletý tvor. „Telka je ještě OK, ale zprávy by jim měli zakázat,“ doplnil druhý. Když mě viděl, zatrnulo mu.

12.5.2021 v 9:31 | Karma: 36,76 | Přečteno: 865x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Konečně tunel pod Atlantikem

Lidstvo od nepaměti touží překlenout moře, spojit kontinenty. V soutěži o nejlepší návrh propojení Evropy se Severní Amerikou zvítězil projekt tunelu, jehož realizaci má na starosti Světová nadace tunelářů World Tunnel Foundation.

1.4.2021 v 7:45 | Karma: 28,42 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní

Karel Stryczek

Souboje a potyčky v pestrobarevné společnosti. Privilegovaní vedou na body

Diverzifikace obyvatelstva přirozeně přináší rozdíly v prioritách, které jsou dané rodinným prostředím, vlastními zkušenostmi a kulturním dědictvím daným regionem, migrací a zvyky předávanými napříč generacemi.

17.3.2021 v 8:16 | Karma: 32,60 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Nebojte, zlomí se to

Nakazil jsem se už dávno. Americkým optimismem. Tou jejich touhou se vším si poradit. Když si neporadím já, když mě to semele, poradí si jiní. A moje země na tom bude zase dobře.

4.3.2021 v 11:43 | Karma: 36,60 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Dobrá vláda má nastavovat podmínky fungování, ne zakazovat a přikazovat

Opakované plošné zavírání škol, obchodů, hotelů, restaurací a služeb nepřineslo nikde na světě lepší výsledky v porovnání s jasně nastavenými podmínkami, za jakých je možno mít trvale otevřeno a opatrně fungovat.

10.2.2021 v 10:19 | Karma: 36,74 | Přečteno: 751x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Bezpečná prezenční výuka dosažená polovojenským režimem a disciplínou

K zajištění nulového přenosu infekční nemoci ve škole s tisíci studenty nestačí nasadit roušky a otevřít. Účinná pravidla provozu připomínají spíš vojnu než školu, ale mladí mohou být spolu. Už jen to stojí za vynaložené úsilí.

1.2.2021 v 9:28 | Karma: 37,10 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Pohřební nálada na prezidentské inauguraci

Formální převzetí moci v USA proběhlo v kruhu rodinném za přítomnosti přátel, několika desítek či stovek pozvaných funkcionářů, soudců Nejvyššího soudu, tří celebrit a desítek tisíc ozbrojenců chránících jejich bezpečnost.

21.1.2021 v 9:36 | Karma: 45,60 | Přečteno: 8682x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Emigrace ze spojených států socialistických

Socialistické sny demokratických všeználků, kteří řídí americká velkoměsta se jaksi nedaří přetavit ve voličům slíbený ráj. Střední třída balí saky paky a migruje za čerstvým vzduchem směr svobodnější venkov.

5.1.2021 v 8:04 | Karma: 44,31 | Přečteno: 3230x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Vánoční stromeček od pana Stříbrného

Na Shawnee Trail Christmas Tree Farm lehce padá prosincový sníh. Pan Stříbrný sklízí plody roční práce. Vánoční stromky letos mizí z farmy rychleji než obvykle, našinci v Severní Americe si vyměňují recepty na vánoční „kolache“.

21.12.2020 v 8:24 | Karma: 34,53 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Opatření proti infekční nemoci: Proč regulace nestabilního PSA nemůže fungovat

Teorie regulace praví, že vytvořené skóre PES, které popisuje stav šíření epidemie, nelze regulovat. PES relativně dobře popisuje stav a vývoj šíření, ale nemůže za to, že je neregulovatelný. Ukážeme si, proč tomu tak je.

14.12.2020 v 11:16 | Karma: 34,34 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Sedmá velmoc přestala aktivně bránit demokracii a spravedlnost

Kde jsou ty časy, kdy na každém šprochu bylo pravdy trochu. Jen se něco šustlo a všechny mediální domy se slétly jako draví ptáci nad raněnou kořistí, aby nezávisle jeden na druhém hledaly, kolik pravdy na tom šprochu fakt je.

8.12.2020 v 10:22 | Karma: 39,05 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Média

Karel Stryczek

Opatření proti infekční nemoci: polovičatost, chaos nebo zlatá střední cesta?

Optimalizace je matematická, podvědomě hojně využívaná, leč málo srozumitelná metoda hledání tak zvané zlaté střední cesty, kompromisu. Může vypovídat i o tom, jak moc si ceníme lidského života.

1.12.2020 v 10:57 | Karma: 31,30 | Přečteno: 552x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Zatěžkávací zkouška americké demokracie

Americká demokracie prošla dalším testem své odolnosti posílena o novou zkušenost z předchozích čtyř let a volbami v chaotické době diktované zdravotní krizí.

18.11.2020 v 11:19 | Karma: 31,56 | Přečteno: 779x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Buran nebo inteligent?

Jsem Karviňák, jsem Pražák, jsem Američan. Na školách jsem strávil dvacet let života. Nejlíp se cítím mezi svými v kdysi zakouřené čtyřce, po jejíž návštěvě hrozně smrdělo oblečení a kde nedávno štamgastům u pivka kouřit zakázali.

15.11.2018 v 11:14 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.