Rozvinutý socialistický kapitalismus v malých firmách

13. 05. 2018 7:59:52
Mezi vlastníky nejmenších firem existuje překvapivě hodně „malých Sorosů“, jak jim pracovně říkám. Vypiplali firmu často z ničeho, vytvořili si klientelu, zaměstnali lidi, vydělali nějaký ten dolárek. Pak se v nich hnulo svědomí.

Malí kapitalisté nemůžou přece jen vykořisťovat, kasírovat nadhodnotu a nechat vydělat na svobodu lidi, kteří to s nimi od začátku táhli. Po letech podnikání dospěli k názoru, že je to nemorální. Že je třeba myslet na společnost, pokusit se zaměstnat slušné, ale nezaměstnatelné lidi, kteří byli předtím pro neschopnost vyhozeni z několika jiných firem. A plivnout přitom jedovatu slinu směrem na Wall street.

Je třeba začít být společensky zodpovědný, vytvořený zisk místo investic do růstu firmy rozdat nezaměstnatelným na platech, pokusit se je integrovat do pracovního procesu, tolerovat jejich přečerpávání placené dovolené, nekonečné nemocenské v jarní i podzimní alergické sezóně, zanedbávání pracovních povinností, protože jak k tomu příjdou ty děti, když táta dostane další vyhazov.

A těm, kteří zisk produkují, stačí zadat více úkolů, nechat je pracovat více hodin, jejich děti to vydrží. Zmrazit dle úvahy socialisticky smýšlejícího kapitalisty jejich již dostatečně nadstandardní platy. Protože co kdyby jim náhodou bliklo a zjistili, že si vydělali dost a v pětačtyřiceti to navždy zapíchli. Kdo by pro firmu vydělával pak?

Malé firmy podle nedávných statistik zaměstnávají v USA 47% lidí. Jasně, záleží na tom, jak velká firma je ještě považována za malou firmu, nicméně nejen Wall streetem živ je člověk.

Několik konkrétních, trochu vážných, trochu úsměvných zkušeností, jakým způsobem může jedna malá firma přispět k zaměstnanosti.

Jay byl přijat jako „manažer“ naší budovy. Zasloužil si příslušný titul, má přece už svých 55 let a pracoval kdysi v marketingu. Znělo by to pro něj urážlivě něco jako „údržbář“ nebo „kluk pro všechno“ nebo dokonce „uklízeč“. Jay nastoupil plný energie, ale začal nám po dvou měsících řízení budovy v režimu dvacet hodin týdně chřadnout, tudíž byla ze zdravotních důvodů pro něj vytvořena pozice v marketingu. Jeho prvním a posledním vážným úkolem bylo sestavit tabulku se seznamem asi 500 závodů jedné velké korporace, jejich adres a kontaktních osob pro instalaci našich programů. Potil se, ale za týden měl tabulku založenou, v ní dvě adresy a řádné zdůvodnění, že všech 500 je v nedohlednu...

Jay pak vystřídal ve firmě několik dalších pozic, v nichž už žádné konkrétní úkoly nedostával, aby se nezdržovaly projekty. Po necelém roce vystresovaný předal šéfovi rezignaci, v níž citoval jako hlavní důvod odchodu přetíženost, stres a nepochopení. Od té doby hledá další zaměstnání.

Jeho nástupce Arnošt byl alergik. Pracoval jen ve čtvrtky. Pondělky až středy se cítil výborně. V čtvrtek ráno už to bylo horší, v poledne musel pro silnou bolest hlavy opustit pracoviště, v pátek už se zase cítil lépe. Svinská nemoc tento typ alergie. Zkoušeli jsme ji léčit změnou čtvrtka na úterý, posunem začátku pracovní doby na odpoledne, zkrácením pracovní doby z osmi hodin týdně postupně až na čtyři. Úterky se staly rázem jeho nejhorší dny v týdnu. A navíc ti gauneři doktoři ho prohlásili za zdravého. Fakt, tolik to stojí ta zdravotní péče a takto se pacientům odvděčuje. Ze zdravotních důvodů už k nám ani Arnošt po téměř dvou letech pokusů o začlenění nechodí do práce.

Po zkušenostech s Arnoštem a Jay jsme si následující kandidáty proklepli. Vyřadilil jsme na pokyn vlastníka firmy všechny kandidáty, kteří měli ambice být firmě užiteční, něco uměli a o práci u nás skutečně stáli. Měli tu chybu, že už jinou práci měli, a proto by jejich zaměstnání u nás společnosti neprospělo. Prospělo by firmě, ale o ni tady nejde. Hledali jsme tedy dalšího nezaměstnatelného s cílem přispět k těm 47%, snížit procento nezaměstnanosti v USA o jednu milióntinu a přiblížit baštu kapitalismu k vysněné sociální spravedlnosti.

Našli jsme Bena. Svalnatý dobře stavěný chlap, podle dokumentace spolehlivý, poctivý pracovník, samé dobré reference z předchozích několika desítek zaměstnání za posledních pět let. Nastoupit měl první týden v lednu, ale to byla strašná zima, až mínus patnáct bylo, tak nástup odložil o týden. Naneštěstí po týdnu, když mrazy povolily, v neděli večer před nástupem onemocněl chřipkou. Od něj chřipku dostal jeho sedmnáctiletý syn, se kterým pochopitelně musel zůstat další týden doma. A pak ... nastoupil do práce! Po dvou hodinách dal výpověď a hledá si novou práci.

Pochopitelně si vlastník firmy, stále klasifikovaný jako malý kapitalista se silným socialistickým mindrákem, spočítal, že své špičkové inženýry potřebuje ke generování zisku, který pak on může přerozdělit oněm „méně šťastným“. Tudíž například k vyluxování kancelářských prostor se tito inženýři a programátoři moc nehodí. Pak zbývají administrativní síly, ale to by zas bylo sexistické jim do pracovní náplně přidat hodinu luxování týdně.

Budova bez oprav chvíli přežije, ale v prachu a špíně vegetovat nelze. Ruská ruleta vysávací povinnosti padla na Kanyu. Trocha pohybu jí snad prospěje a zlepší chatrnou kondici. Kondice se při druhém vysávání prachu ukázala jako příliš chatrná. Při pohybu hadicí sem a tam to s ní v kuchyňce seklo. Do tří minut ji za zvuku sirén přijely zachraňovat všechny složky integrovaného záchranného systému za přihlížení asi padesátky čumilů z okolních firem. Druhý den jí už bylo fajn, byla to jen závrať. Od té doby, kdy je zpět výlučně u svého počítače a telefonu, se těší pevnému zdraví, případně si o polední pauze zahraje basketbal. My si každý luxujeme svůj pracovní koutek, anebo vyluxuje obchodník, když mu zákazník zruší schůzku.

Tak čtyři lidi a čtyři příběhy není moc, člověk by řekl. Je to ale také 20% zaměstnanců malé firmy a jen zlomek, malý příklad toho, jak možno hospodařit v USA v jednadvacátém století. Tolerance a lidskost je jedna věc, nemusíme být brutální a vozit se po lidech jako některé největší spolky obchodované na burze v honbě za desetinami procent zisku navíc a s nimi spojenými prémiemi. Na investici vlastních peněz a jejich přefiltrování k pochybné dobročinné aktivitě to ale též není. Jeden z důvodů proč některé malé firmy zůstávají malé.

Autor: Karel Stryczek | neděle 13.5.2018 7:59 | karma článku: 36.56 | přečteno: 1996x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 769 | Diskuse

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 632 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1031 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.99 | Přečteno: 86 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.46 | Přečteno: 113 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 203 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 162 |
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2547

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...