Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde je srdce imigranta

Bydlím v jiné zemi, než ve které jsem se narodil a prožil mládí. Život mě do ní zavál bez velkých dramat. Díky rozumnému uspořádání světa jsem rád, že pro mě může být domovem Evropa i USA. Přátelé se mě ptají, kde je moje srdce.

Kde jsou srdce lidí, kteří se během života usadili mimo hranice rodné země? 

„Nezapomeň na to, odkud pocházíš," velí obvykle rodina a přátelé z mládí. „Cítíš se jako Američan?" vyzvídají patrioti v zemi pobytu.

Individuální zkušenost

Během oficiální přísahy, která je posledním krokem procesu naturalizace, tedy získání amerického občanství, nás v roce 2007 soudkyně clevelandského federálního soudu překvapila. Zákonem požadovaná přísaha vyžaduje vzdání se věrnosti cizí vládě. Volně přeloženo začíná takto:

Prohlašuji pod přísahou, že se absolutně a zcela vzdávám a zříkám veškeré věrnosti jakémukoli cizímu knížeti, moci, státu, kterého jsem dosud byl příslušníkem nebo občanem; že budu podporovat a bránit Ústavu a zákony USA proti všem nepřátelům, vnitřním i zahraničním; ...

Soudkyně prohlásila, že ví, že země, kde jsme se narodili, zůstane navždy v našich srdcích a zcela se vzdát minulosti prostě nelze, proto se jí text přísahy moc nelíbí, nicméně imigrační zákon vyžaduje odpřisáhnout. Pokud chceme, můžeme si prý po oficiální přísaze dát i „její přísahu" prostě jen tak pro potěšení, bez jakékoli právní váhy. Její přísaha prý lépe odpovídá skutečnosti a zachovává ducha oficiální přísahy. Pár slov přidala, pár slov ubrala, zhruba takto si pamatuji začátek:

Prohlašuji pod přísahou, že i když moje rodná země zůstane navždy součástí mého života a v mém srdci, že budu podporovat a bránit Ústavu a zákony USA proti všem nepřátelům, vnitřním i zahraničním; ...

Můžeme namítnout, že není rolí soudců přepisovat zákony, nýbrž je správně interpretovat a dodržovat, nicméně literu zákona dodržela a s tím srdcem a součástí života to trefila. Fakticky na budoucím závazku k USA nic nezměnila, vztah k minulosti překopala od základu. Oficiální znění přísahy vyvolává dojem, že do USA utíkají jen lidi před diktaturou nebo ze zemí považovaných za nepřátelské. Neformální přísaha oživila atmosféru v soudní síni.

Pro důkaz, jak je to s tím srdcem, nemusím chodit daleko. Syn žijící od narození v USA při americké hymně stojí s rukou na srdci. Já jsem naměkko při písni Kde domov můj. Sounáležitost s rodnou zemí se ve mně probouzí i v práci. V Česku jsem spolupracoval a spolupracuji s firmami i jednotlivci, podíleli jsme se s českými kolegy na vytvoření dobrých pracovních míst, vývoji software a práci na projektech po celém světě.

Z nějakého důvodu jsem našel domov v USA a jsem ochoten tuto zemi po útocích na ni bránit, protože pro mě je svět se silnými Spojenými státy lepší, než by byl bez nich. Tento pocit jsem v bývalém Československu neznal. Při sportovních kláních ale fandím českým týmům a jednotlivcům. Když vyhrají a hrají jim hymnu, probouzí se ve mě český kus srdce. Jde o silné pocity, které se těžko vysvětlují, u jiných lidí to může být jinak. Pro mě zůstanou Amerika a Česko na prvních dvou místech, pak Slovensko a až pak zbytek světa.

Sport

Sportovní analogie pomáhají vysvětlit pocity jednotlivců, nelze tady zobecňovat. Nedávné mistrovství světa ve fotbalu nabídlo přehlídku týmů, kdy některé země reprezentovali většinově kovaní rodáci (Island, Chorvatsko), zatímco jiné země byly reprezentovány směsí rodáků a naturalizovaných občanů, tedy jedinců, kteří se narodili nebo vyrůstali jinde (Belgie, Švýcarsko, Francie, Německo).

Pokud má hráč možnost si vybrat, kterou zemi chce reprezentovat, měl by si dle mého názoru vybrat podle svého srdce. Jinými slovy, netahal bych do toho obchod, nekupoval hráčům občanství jen proto, aby posílili národní tým, netahal do týmu hráče, kteří sice mají občanství, případně se v zemi i narodili, ale cítí se srdcem někde jinde, např. jak otevřeně deklarovali dva hráči tureckého původu v německém týmu.

Kluci v dresech Francie a Belgie se bili. Měl jsem pocit že do hry dali srdíčko a že hráli za zemi, jejíž dres měli na sobě. Naproti tomu švýcarský tým působil rozklíženě a patrioti sympatizující více s Kosovem a Albánií to ve švýcarském dresu rovněž otevřeně ukázali. Za mě patří do týmu jiné země. Jejich srdce je jinde.

Paušální osočení, že „za Francii hrála Afrika" je podobný extrém, jako nápad sportovní asociace nabídnout občanství pár dobrým sportovcům, aby posílili národní tým země. Nejde jen o evropské země, např. Katar si takto pořídil tým házené. Můžou posílit, ale kromě toho, že umí hrát fotbal, musí cítit sounáležitost, být hrdí na zemi, vlajku, znak, dres. A to chce čas, hodně času, u každého jednotlivce se to vyvine trochu jinak, v různých etapách života. Pokud jim při hymně neběhá mráz po zádech, do národního týmu nepatří. Tak, jako já bych nepatřil do amerického národního týmu a můj syn do českého. 

Spravedlnost, fair play ve fotbalu i v imigraci

V zemi, která je na imigraci postavena, jsem neslyšel jediný názor proti lidem, kteří se přistěhovali, prošli imigračním procesem a žijí zde dočasně nebo trvale. Odhadovaných tři sta tisíc lidí překročí hranice USA každý den, včetně turistů a obchodníků. Kdo hraje podle pravidel, nemá s okolím problém. Kdo nehraje podle pravidel, devalvuje úsilí a smysl pro fair play lidí, kteří pravidla a zákony disciplinovaně dodržují stejně jako každý slušný občan země, kde zatím většinou vládne právo.

Kdo nerespektuje pravidla, tomu jde jen o jeho cíle a prospěch. Jeho srdce je kdo ví kde.

Na imigrační frontě jsou silné tlaky právo a pravidla ohýbat. Dlouho se v USA toleruje nedodržování a neuplatňování imigračních zákonů. Cizinci bez dodržení pravidel proudí do země a zůstávají. Jakoby dával hráč fotbalu góly rukou jeden za druhým a rozhodčí porušení pravidel neviděl, přehlížel a góly uznával.

Lidé se chovají, jako by měli nárok na vstup a setrvání v zemi, nárok na azyl. Azyl je výjimečný, jednat by se s ním mělo jako se šafránem a ne jako nástrojem k obcházení zákonů. Můžou požádat o přijetí, země je může příjmout na základě zákonů, ve kterých si ale vyhrazuje právo cizince odmítnout bez udání důvodu. 

Jak mi říkal jeden farmář, je rozdíl, když někdo zaklepe a požádá o vstup do domu, počká si, ukáže, že bude dobrým hostem nebo jen drze příjde, přeleze plot, rozrazí dveře, usadí se a žádá o pohoštění a nocleh.

Rodáci, kteří odmítají imigraci mimo rámec pravidel, jsou obvykle silní patrioti, každému je jasné, kde je jejich srdce. Stejně tak imigranti, kteří prošli zdlouhavými imigračními peripetiemi. A podle toho jednáme. Když vidíme nefér hru, tak se umíme ozvat a právem žádáme dodržování pravidel. Přirozená obrana zemí, kterým patří naše srdce.

Autor: Karel Stryczek | úterý 24.7.2018 10:41 | karma článku: 43,42 | přečteno: 4364x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,21 | Přečteno: 9503x | Diskuse| Ekonomika

Karel Stryczek

Poslal jsem po letech balík, který byl nemilosrdně zdaněn

Podmínky cestování jsou stále všelijaké, proč tedy aspoň neudělat radost spřízněným duším malou pozorností, která vyloudí v této bláznivé době úsměv na tváři a vzpomínku na skoro zapomenutého strýčka.

19.5.2021 v 8:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Ekonomika

Karel Stryczek

Povýšen na teenagera a vtáhnut do problému úzkostlivého rodičovství

„Naši by měli méně koukat na TV,“ zamyslel se jeden šestnáctiletý tvor. „Telka je ještě OK, ale zprávy by jim měli zakázat,“ doplnil druhý. Když mě viděl, zatrnulo mu.

12.5.2021 v 9:31 | Karma: 36,76 | Přečteno: 865x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Konečně tunel pod Atlantikem

Lidstvo od nepaměti touží překlenout moře, spojit kontinenty. V soutěži o nejlepší návrh propojení Evropy se Severní Amerikou zvítězil projekt tunelu, jehož realizaci má na starosti Světová nadace tunelářů World Tunnel Foundation.

1.4.2021 v 7:45 | Karma: 28,42 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní

Karel Stryczek

Souboje a potyčky v pestrobarevné společnosti. Privilegovaní vedou na body

Diverzifikace obyvatelstva přirozeně přináší rozdíly v prioritách, které jsou dané rodinným prostředím, vlastními zkušenostmi a kulturním dědictvím daným regionem, migrací a zvyky předávanými napříč generacemi.

17.3.2021 v 8:16 | Karma: 32,60 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Nebojte, zlomí se to

Nakazil jsem se už dávno. Americkým optimismem. Tou jejich touhou se vším si poradit. Když si neporadím já, když mě to semele, poradí si jiní. A moje země na tom bude zase dobře.

4.3.2021 v 11:43 | Karma: 36,60 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Dobrá vláda má nastavovat podmínky fungování, ne zakazovat a přikazovat

Opakované plošné zavírání škol, obchodů, hotelů, restaurací a služeb nepřineslo nikde na světě lepší výsledky v porovnání s jasně nastavenými podmínkami, za jakých je možno mít trvale otevřeno a opatrně fungovat.

10.2.2021 v 10:19 | Karma: 36,74 | Přečteno: 751x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Bezpečná prezenční výuka dosažená polovojenským režimem a disciplínou

K zajištění nulového přenosu infekční nemoci ve škole s tisíci studenty nestačí nasadit roušky a otevřít. Účinná pravidla provozu připomínají spíš vojnu než školu, ale mladí mohou být spolu. Už jen to stojí za vynaložené úsilí.

1.2.2021 v 9:28 | Karma: 37,10 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Pohřební nálada na prezidentské inauguraci

Formální převzetí moci v USA proběhlo v kruhu rodinném za přítomnosti přátel, několika desítek či stovek pozvaných funkcionářů, soudců Nejvyššího soudu, tří celebrit a desítek tisíc ozbrojenců chránících jejich bezpečnost.

21.1.2021 v 9:36 | Karma: 45,60 | Přečteno: 8682x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Emigrace ze spojených států socialistických

Socialistické sny demokratických všeználků, kteří řídí americká velkoměsta se jaksi nedaří přetavit ve voličům slíbený ráj. Střední třída balí saky paky a migruje za čerstvým vzduchem směr svobodnější venkov.

5.1.2021 v 8:04 | Karma: 44,31 | Přečteno: 3230x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Vánoční stromeček od pana Stříbrného

Na Shawnee Trail Christmas Tree Farm lehce padá prosincový sníh. Pan Stříbrný sklízí plody roční práce. Vánoční stromky letos mizí z farmy rychleji než obvykle, našinci v Severní Americe si vyměňují recepty na vánoční „kolache“.

21.12.2020 v 8:24 | Karma: 34,53 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Opatření proti infekční nemoci: Proč regulace nestabilního PSA nemůže fungovat

Teorie regulace praví, že vytvořené skóre PES, které popisuje stav šíření epidemie, nelze regulovat. PES relativně dobře popisuje stav a vývoj šíření, ale nemůže za to, že je neregulovatelný. Ukážeme si, proč tomu tak je.

14.12.2020 v 11:16 | Karma: 34,34 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Sedmá velmoc přestala aktivně bránit demokracii a spravedlnost

Kde jsou ty časy, kdy na každém šprochu bylo pravdy trochu. Jen se něco šustlo a všechny mediální domy se slétly jako draví ptáci nad raněnou kořistí, aby nezávisle jeden na druhém hledaly, kolik pravdy na tom šprochu fakt je.

8.12.2020 v 10:22 | Karma: 39,05 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Média

Karel Stryczek

Opatření proti infekční nemoci: polovičatost, chaos nebo zlatá střední cesta?

Optimalizace je matematická, podvědomě hojně využívaná, leč málo srozumitelná metoda hledání tak zvané zlaté střední cesty, kompromisu. Může vypovídat i o tom, jak moc si ceníme lidského života.

1.12.2020 v 10:57 | Karma: 31,30 | Přečteno: 552x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Zatěžkávací zkouška americké demokracie

Americká demokracie prošla dalším testem své odolnosti posílena o novou zkušenost z předchozích čtyř let a volbami v chaotické době diktované zdravotní krizí.

18.11.2020 v 11:19 | Karma: 31,56 | Přečteno: 779x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Buran nebo inteligent?

Jsem Karviňák, jsem Pražák, jsem Američan. Na školách jsem strávil dvacet let života. Nejlíp se cítím mezi svými v kdysi zakouřené čtyřce, po jejíž návštěvě hrozně smrdělo oblečení a kde nedávno štamgastům u pivka kouřit zakázali.

15.11.2018 v 11:14 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.