Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dva monokulturní americké pohřby

Amerika se nedávno rozloučila s velikány politiky a kultury Johnem McCainem a Arethou Franklin. Na jednom pohřbu bílá garnitura vyvolených a Obamovi, na druhém bojovníci za rovnoprávnost černochů a Clintonovi.

Senátor John McCain byl patriot, o kterém každý věděl, za čím si stojí, za co bojuje a od kterých zásad neuhne. Když jakéhokoli amerického politika nazývají komunisti a jim podobné kreatury „válečným štváčem“, jedná se o jasné znamení, že dělá něco hodně dobře. Na základě toho ho lidi mohli volit nebo nemuseli. Věděli přesně, koho volí nebo koho odmítají. Své rozloučení sám pečlivě připravil a naplánoval jako politické poselství.

Nad rakví senátora se semkli volení i nevolení washingtonští vyvolení z republikánského i demokratického tábora. Na přání zemřelého chyběl soptící hlavní vysoušeč bažin z Bílého domu, naneštěstí pro ně zvolený a plnící své sliby. Na víkend byl vykázán z hlavního města. Zastupovala ho dcera Ivanka s manželem. Při rozloučení nechyběla senátorova matka ve věku 106 let ani Clintonovi, kteří přiletěli z pohřbu Arethy Franklin. 

Dva nejtvárnější prezidenti moderní historie země, demokrat Obama a republikán Bush mladší, byli vyzváni k přednesení projevů. Vsadím se, že si je ani sami nenapsali, jen je přečetli. Jako obvykle. Za svého prezidentství toho moc ze svých hlav neřekli. Kázali jen to, co jim předepsali nevolení loutkoherci a schválili zkušení političtí matadoři v Senátu, včetně Johna McCaina.

Co na tom, že během jejich prezidentování země zapadla do dvou nekonečných válečných konfliktů a že každý z nich zdvojnásobil státní dluh, to jest za jejich 16 let v úřadu zaťali sekeru na čtyřnásobek dluhu zděděného po prezidentu Clintonovi. Co na tom, že po Reaganovi a Clintonovi došlo na to, že moc si upevnili zákulisní nikým nevolení hráči. Co na tom, že John McCain celou tu dobu seděl v Senátu.

Svět by asi vypadal trochu jinak, kdyby John McCain vyhrál v souboji a Barackem Obamou v roce 2008 prezidentský úřad. Lidé byli už tehdy naštvaní na politiku ve Washingtonu a volili slíbenou změnu, která se ale s Obamou nedostavila. Museli si počkat do roku 2016 a zkusit to znovu. Tato skutečná změna ale staré sumce rochnící si v bažinách hlavního města děsí, bez ohledu na jejich stranickou příslušnost.

Podíl bělochů a černochů na obou pohřbech odrážel obraz rozdělené společnosti, ukázal celému světu realitu navzdory kázané jednotnosti, rovnosti a bratrství. Bělochy abyste lupou hledali na detroitské pietě divy, stejně jako černochy na washingtonském pohřbu senátora. Jak už to bývá, na pohřbech se zas všichni vybarvili ve své skutečné podobě.

Na pohřbu Arethy Franklin zazněla z úst baptistického kněze věta o nutnosti „pozvednutí naší rasy“ (let’s lift up our race). V první řadě hostů seděl antisemitistický vůdce náboženského seskupení Nation of Islam (NOI) neboli „islámského národa" Louis Farrakhan. Hned vedle Al Sharpton, Jesse Jackson a Bill Clinton, kritizovaný v médiích za sdílení scény s Farrakhanem. Farrakhanovy výroky o nutnosti konce bílého muže a obviňování židů z teroristických útoků 11.9.2001 není třeba připomínat.

Pastor Ellis ovinul na hlavním pódiu svou paži kolem boku zpěvačky Ariany Grande a zabořil své prsty do jejího pravého prsu. Viditelně překvapená zpěvačka se dlouhé vteřiny snažila z nepříjemného a nečekaného „obejmutí" vykroutit. K tomu si vysloužil kritiku za nejapný žert narážející na její původ. Na odlehčení atmosféry prohlásil, že mu její jméno na seznamu účinkujících znělo jako nový pokrm na jídelníčku řetězce s mexickým jídlem Taco Bell. Trapas dovršuje fakt, že zpěvačka má italské kořeny, nikoli hispánské, jak by se ze jména mohlo usuzovat. Sama Ariana se pak stala terčem kritiky za nepřiměřeně krátké černé šaty.

Jesse Jackson ocenil činy demokrata Billa Clintona a zopakoval zmínku o něm jako „prvním černošském prezidentu USA". Vskutku moudro hodné připomenutí na pohřbu nezapomenutelné umělkyně.

Smutný to byl pohled na pozůstalé nesahající oběma zesnulým ani po šňůrky bot a přihřívající si před kamerami svoji politickou polívčičku. Dcera Johna McCaina si neodpustila narážku na hlavní slogan současného prezidenta: „Amerika nemusí být znovu skvělá. McCainova Amerika byla vždy skvělá," hřímala se slzami v očích. Na pohřbu Arethy Franklin by určitě našla soustrast se ztrátou milovaného otce, ale upřímný souhlas s tímto poselstvím asi těžko.

Snad jen Stevie Wonder za potlesku moudře parafrázoval prezidentův slogan: „Potřebujeme udělat lásku zase skvělou..." (We need to make love great again). Ano, potřebujeme.

Autor: Karel Stryczek | středa 5.9.2018 10:27 | karma článku: 34,49 | přečteno: 1293x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1189x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9505x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.