Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční stromeček od pana Stříbrného

Na Shawnee Trail Christmas Tree Farm lehce padá prosincový sníh. Pan Stříbrný sklízí plody roční práce. Vánoční stromky letos mizí z farmy rychleji než obvykle, našinci v Severní Americe si vyměňují recepty na vánoční „kolache“.

Dědeček pana Stříbrného přeplul oceán před stoletím. Jeho vnuk pěstuje vánoční stromky od nepaměti, přesněji řečeno od doby dávno předtím, než tady postavili tu hroznou cestu, po které jsme na farmu pro stromek přijeli. Jaký tady býval bez té cesty klid.

Pan Stříbrný nemohl podědit zajímavější jméno k vyslovení a komolení. Překlad do angličtiny je jasný, ale mít v příjmení dlouhé měkké í, dlouhé tvrdé ý, k tomu ř, pak v první slabice tři souhlásky za sebou, druhou slabiku bez samohlásky, pouze se slabikotvorným r, toto vše je pro anglicky mluvící populaci na ručník do ringu a dotaz: „Můžu Ti říkat Joe?“   

Zákazníci vyfasují sáňky nebo vozík, pilku a ztrácejí se v prostoru vyhledat a vlastnoručně uřezat ten nejhezčí jehličnan, který na měsíc ozdobí jejich bydlení. Brigádníci stromek změří, manželka pana Stříbrného odběratele zkásne, mezitím je stromek na vibrační plošině zbaven smetí a starého jehličí, svázán na jednoduché mašince do kužele a uvázán buď na střechu vozidla nebo do zavazadlového prostoru. Jedna stopa stromku příjde na 12-15 dolarů, takže dvoumetrový sedmistopák lze pořídit zhruba za sto včetně daně. 

Smrčky, borovičky a jedličky musí růst rychlostí jedna stopa za rok. Místo prodaných vysázejí na svazích kolem malého jezírka nové. Aby byly pěkně plné malých větviček s voňavým jehličím, rostly do výšky a ne do šířky, občas se jim odstřihují konce větviček.

Farma vypadá každý rok stejně, po prosincových žních by jeden řekl, že už nebude příští rok moc z čeho vybírat, ale kdo zasadil a stará se, sklízí každý rok.

Stromky září za okny domů a čekají, až pod ně Santa donese komínem dětem dárečky podle napsaného seznamu. Musí tak učinit přesně nad ránem v den Vánoční. Tu kouzelnou noc je každoročně jeho sobímu spřežení vyčleněn řízením letového provozu letecký koridor přes Kanadu až ze severního pólu planety. V domech našinců voní cukroví, již zmiňované „kolache“, nechybí rumballs (rumové koule), vanilla crescents (vanilkové rohlíčky), uzené, připravují se dobroty české kuchyně.

Jeden se často dozví věci, o kterých neměl nejmenší tušení, například, že děda kamaráda, otec a strýcové vždy u stromečku dokola pěli „nejpopulárnější českou vánoční píseň“ o černé vráně (Black Crow Polka).

Jedná černá vrána sedla v to polí / druhá černá vrána sedlá ve dlení / a ta třečí po výdala, že tam někdy u vý dělá, te be lasko má / že si byla ne věrná.

Once there was a black crow, sitting in the tree / then there came another and soon there were three / said one black crow to the other, you are not my honest lover / you will cheat on me, you’re not very true to me.

Babička ne nadarmo lomila rukama a říkávala: „Jejdanečku!“ Nevíte náhodou, co jejdanečku znamená a jak se to řekne anglicky?

Krásné svátky Vánoční, Merry Christmas!

Autor: Karel Stryczek | pondělí 21.12.2020 8:24 | karma článku: 34,53 | přečteno: 553x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,22 | Přečteno: 9504x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.