Dobrá vláda má nastavovat podmínky fungování, ne zakazovat a přikazovat

10. 02. 2021 10:19:20
Opakované plošné zavírání škol, obchodů, hotelů, restaurací a služeb nepřineslo nikde na světě lepší výsledky v porovnání s jasně nastavenými podmínkami, za jakých je možno mít trvale otevřeno a opatrně fungovat.

Před rokem instinkt velel zavřít, koupit čas, rozhlédnout se a potom postupovat dál. Teď máme informace, data, zkušenosti a stejně jisté vlády v jistých zemích i vybraných státech v USA trapně lpí na postupu, který se neosvědčil. Ze svých centrál chrlí impotentní nařízení komplikující život a nepřinášející řešení zdravotní krize.

Delegovat pravomoc na regiony a města, dát lidem, firmám, institucím důvěru, aby jednali podle situace u nich doma, je noční můrou manažerů odkojených centrálním řízením.

Nevím, fakt nevím, co jim brání nechat lidi jednat v rámci nastavených podmínek. Proč mají potřebu jim opakovaně přikazovat a zakazovat a po čase zjistit, že se občan začal chovat jako zlobivé dítě, které má na háku i to nejdůležitější. Své zdraví.

Ano, existuje riziko chyb. Každý dobrý manažer ví, že musí občas dovolit svým ovečkám chybovat a poučit se, jinak se společnost nepohne z místa. Každý rodič musí jednoho dne risknout roztažení křídel potomků, sledovat jejich první let z rodného hnízda a doufat, že si poradí. Když si umí poradit jednotlivci ve společnosti, poradí si i společnost.

Cesta ven ze slepé uličky vyžaduje dávku kreativnějšího myšlení a odvahy. Což takhle přestat deklarovat plošná opatření, místo toho vyjet do terénu a zjistit, že situace v každém regionu je trošku jiná, někde jsou opatrnější, někde odvážnější. Dohodnout se s nimi na postupu a nechat je jednat. Nechat vedení měst a vesnic pracovat s lidmi a podniky na jejich území. Zrušit zákazy a místo nich stanovit podmínky provozu.

Čteme denně, že je třeba zpomalit šíření, snížit počty v nemocnicích, bankroty a depky. Úsměvné je slyšet deklarace podobné komunistům v osmdesátých letech, co všechno „je třeba“ udělat, abychom dohnali a předehnali, co jsme předtím zanedbali. Následuje podiv nad tím, že nikdo nic, co bylo v plánu, nedělá, nic nefunguje a vytoužený cíl je v nedohlednu.

Centrální nařízení nikdy a nikde dlouhodobě nefungují. Bují šedá ekonomika, tajné otvíračky, ignorování všeho shora, nadávání, letargie.

Dobrá centrální vláda musí být jako dobrý rozhodčí ve fotbalu: být neviditelná. A je jedno, zda utkání probíhá klidně, anebo se na hřišti jiskří. Teď se momentálně jiskří. Rozhodčí z Prahy by měl nechat kraje a města hrát s tím, že každý ví, že on je pánem na hřišti a k dispozici má žluté a červené karty. Ale hrají oni! On do mičudy nemá co kopat svou nohou chlupatou.

Centrála, pokud chce být užitečná, by měla po světě shánět očkovací látky, nastavit pravidla hry a dozorovat jejich dodržování. Každý se musí chovat jinak podle jeho situace, ne všichni stát v lati od Aše po Beskydy a čekat, co nového bude v denním rozkazu. Kdo nechce dodržovat podmínky, nechť zavře. Kdo chce provozovat živnost ještě bezpečněji, než je nastavené minimum, může si pro svůj podnik zvolit přísnější pravidla.

Koneckonců, když si lidi v Karviné vyrobí ohnisko nákazy, bude to v první řadě jejich nemocnice, která se zaplní. Ne pražská, ne budějovická. Na to už jsme také přišli, ale znalosti a zkušenosti nevyužíváme. Motivace k opatrnosti je jasná.

Starosta městečka může promluvit přímo s paní kadeřnicí, aby se ona domluvila se svými zákaznicemi, jak budou chodit, aby bylo stříhání a melírování pro všechny bezpečné. Ředitel školy ví, jaká je situace ve městě, jak jsou na tom jeho žáci a učitelé. Můžou spolu navrhnout postup a doladit detaily. S hospodským je možné se dohodnout, že ubere dva stoly a pro koho není u stolu židle, tomu naleje do džbánku a pošle ho domů. A na stojáka nikdo nechlastá, jinak přijede strážník nebo starosta osobně.

Ono to není až tak složité, ale z pracovny v Praze a se selským rozumem zablokovaným ve stavu nouze se kočíruje těžko.

Autor: Karel Stryczek | středa 10.2.2021 10:19 | karma článku: 36.70 | přečteno: 751x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 768 | Diskuse

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 632 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1031 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 7.73 | Přečteno: 88 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 224 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.97 | Přečteno: 135 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.75 | Přečteno: 347 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2547

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...