Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Souboje a potyčky v pestrobarevné společnosti. Privilegovaní vedou na body

Diverzifikace obyvatelstva přirozeně přináší rozdíly v prioritách, které jsou dané rodinným prostředím, vlastními zkušenostmi a kulturním dědictvím daným regionem, migrací a zvyky předávanými napříč generacemi.

Různorodost životních stylů zkombinovaná s prostředím a konkrétními podmínkami života jednotlivců poskytuje určité vysvětlení jednání a postojů, jež jsou terčem kritiky a hlasitých debat.

Nedávno se mi dostal do ruky zajímavý dotazník, který analyzuje postavení jednotlivců na základě prostředí a podmínek, ve kterých žijí a vyrůstali. Z otázek a situací, které jsou formulovány pro prostředí v USA, jasně plyne, na co autor míří. 

Za každou souhlasnou odpověď si dotazovaná osoba přičte nebo odečte jeden bod. Pokud se jí situace netýká, nepřipočítává si ani plusový ani mínusový bod. Čím více plusových bodů tím má snadnější, “privilegovanější” postavení ve společnosti. Mínusy znamenají nutnost dohánět v životě ztrátu.

1. Jako dítě jste měl(a) svůj pokoj. Ano: +1 bod

2. Jeden z vašich rodičů nebo partner je nebo byl nezaměstnán a nemohl najít práci. Ano: -1 bod

3. Byl(a) jste aspoň jednou na dovolené v zahraničí. +1 bod

4. Stalo se vám, že jste měl(a) hlad nebo vynechal(a) oběd či večeři, protože rodina neměla peníze na jídlo. -1 bod

5. Chodíte k zubaři na pravidelnou prohlídku a čištění dvakrát za rok. +1 bod

6. Vaše rodina nemá zdravotní pojištění nebo rodinného lékaře. -1 bod

7. Máte svůj mobilní telefon. +1 bod

8. V minulosti jste zkoušel(a) změnit, jak vypadáte, nebo změnit chování za účelem vyhnutí se výsměchu nebo odsuzování. -1 bod

9. Jednou za týden se vaše rodina nají v restauraci (včetně rychlého občerstvení). +1 bod

10. Máte zkušenost s bydlením v městské čtvrti s vysokou kriminalitou, že jste se bál(a) vycházet. -1 bod

11. Vaše rodina vás podporovala v tom, abyste dosáhl(a) co nejvyššího vzdělání. +1 bod

12. Doma nemáte počítač ani tablet. -1 bod

13. Vaše rodina vlastní chatu, loď nebo jiný prostředek k rekreaci, který občas užíváte. +1 bod

14. Jako dítě jste dostával(a) kapesné. +1 bod

15. Vaše oblečení si kupujete nové. +1 bod

16. Nadával vám někdy někdo aspoň jednou kvůli vaší rase, společenské třídě, etnickému původu, pohlaví. -1 bod

17. Vaše rodina měla k dispozici placenou pomoc v podobě chůvy, úklidu a domácích prací nebo prací na zahradě. +1 bod

18. Musel(a) jste se někdy přestěhovat do levnějšího bydlení z důvodu nedostatku financí. -1 bod

19. Byl(a) jste kdykoli v minulosti členem sportovního klubu nebo hrajete aktivně na hudební nástroj. +1 bod

20. Máte jakoukoli tělesnou vadu nebo nemoc, kterou společnost vnímá jako postižení. -1 bod

21. Oba vaši rodiče mají vysokoškolské vzdělání. +1 bod

22. Máte strach, že na vás někdo náhle zaútočí kvůli vaší rase, etnickému původu nebo pohlaví. -1 bod

23. Vaše Rodina vlastní aspoň dvě auta (Pozn.: v evropských podmínkách zhruba ekvivalent jednoho auta). +1 bod

24. Vaše rodina byla někdy v minulosti závislá na veřejné dopravě (Pozn.: v evropských podmínkách ekvivalent závislosti na někom, kdo dopraví dotyčného z místa na místo). -1 bod

25. Doma máte knihovnu s aspoň padesáti knihami. +1 bod

Celkem 25 situací, maximum je +14, minimum -11 bodů.

Můj výsledek: +10 bodů a -2 body.

Ve zdravé prosperující společnosti žije hodně lidí v plusovém prostředí. Privilegia, za která dotazník uděluje bod, považují za normální součást života. Nechtějí nic moc měnit, pro ně společnost funguje. Neprivilegovaní koukají na své mínusy a bouří se, že pro ně tato společnost nikdy nefungovala a chtějí ji změnit. Je jim v podstatě jedno, že jejich společnost je jedna z nejúspěšnějších na světě, protože co je to platné, když oni sami se plácají u dna. Pocitově nebo skutečně.

Imigranti, kteří putovali v minulosti z Evropy do USA, se v podmínkách divokého západu museli postarat sami o sebe. Generacím lidí, žijícím na venkově připadne, že pokud si někdo postaví dům blíže než půl kilometru od nich, tak je už moc blízko a začínají být nervózní. Přejí si, aby je nikdo s ničím neobtěžoval, starají se o sebe. Babička požaduje za hlídání vnuků hodinovou sazbu, protože svoje si již odkroutila výchovou svých dětí, tak proč by hlídala zadarmo.

Jiné skupiny jsou zvyklé žít v komunitách a nejraději by sestěhovaly svou čtyřgenerační rodinu do jednoho vchodu ve velkém obytném domě ve velkém městě, kde jsou všechny obchody, které potřebují, v okruhu půl kilometru. Pomáhají si v rámci komunity. Když babička nevidí vnuky aspoň dvakrát denně a nemá možnost řídit domácnost mladých, má mindrák.

První komunita, pokud se jí sejdou mínusy a scházejí plusy, by řešila problémy ještě větší svobodou a individualismem, druhá ještě větším socialismem s hierarchií rozhodovacích pravomocí.

Nekompatibilní cesty řešení nešťastně zvýrazňují politické strany diferenciací svého navrhovaného postupu pro každou skupinu voličů. Silnými slovy přilévají olej do ohně. Neřeší praktické problémy ani jedné skupiny a nepřímo je štvou proti sobě.

Privilegovaní na to koukají s odstupem, plusy jim zůstávají a přibývají, neprivilegovaní se zlobí a motají se v kruhu. Černobílá stanoviska evokují pocit, že za jejich případnou mizérii může druhá strana. Když pak někdo vidí, že má druhá strana navrch, třeba jen dočasně, budí to v něm zlobu. Ztrácí poslední zastání, nadhled plusových bodů chybí, mínusy neubývají a chování okolí bolí.

V roce 2020 v Americe známé hnutí za rovnoprávnost a na něj nabalená individua terorizovali několik amerických velkoměst. Druhá partička z opačného pólu vzala na začátku roku 2021 útokem Capitol hill. Zdánlivě nemají kromě násilí nic společného, reprezentují protipóly politického spektra a úplně jiné podmínky v komunitách, kde vyrůstali. Ale pod pokličkou, tam někde vzadu, mají něco společné: pocity křivdy, nálož mínusů, plusů jako šafránu, v ruce kladivo a všude kolem vidí hřebíky.

Kromě násilných výpadů vstupují zprava do hry ideologicko-propagandistické konspirační teorie o ovládání společnosti temnými silami. Proti nim se zleva šikuje cenzura, eliminace “škodlivých názorů”, protože lidem se přece nemůžou dostávat do rukou lživé zprávy. Jako lživé nebo škodlivé jsou označeny všechny, se kterými amatérští a profesionální cenzoři nesouhlasí, hozeny do jednoho pytle se vskutku směšnými konspiracemi.

Ve vyspělých zemích v současnosti nediskriminují zákony, ale zažité společenské pořádky, které jsou zčásti výsledkem dob minulých, zčásti přirozené pro každou otevřenou společnost. Díky vlastním zkušenostem a činům se každý jednotlivec ocitá v rámci společnosti v nějakém postavení. Ve svobodné společnosti je na jednotlivcích, aby si se svou situací poradili. Když se do řešení vloží moudří shora, společnost časem zjistí, že lépe už bylo. Dobře se ale kecá nám privilegovaným, hůř se realizuje těm, které jejich blízké okolí obklopuje mínusy.

Autor: Karel Stryczek | středa 17.3.2021 8:16 | karma článku: 32,60 | přečteno: 1081x
  • Další články autora

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma: 24,53 | Přečteno: 769x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma: 24,72 | Přečteno: 632x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma: 31,75 | Přečteno: 1187x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma: 34,30 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Banky si z nás udělaly legraci. Opakovaně.

Pracujeme v prostředí mezinárodních firem a občas potřebujeme přesunout finance z účtu v bance na jiný v jiné bance. Jednoduché? Jak kdy. K přesunu korun stačí kliknout na tlačítko na obrazovce, ale zkoušeli jste posílat dolary?

9.6.2021 v 8:40 | Karma: 44,21 | Přečteno: 9503x | Diskuse| Ekonomika

Karel Stryczek

Poslal jsem po letech balík, který byl nemilosrdně zdaněn

Podmínky cestování jsou stále všelijaké, proč tedy aspoň neudělat radost spřízněným duším malou pozorností, která vyloudí v této bláznivé době úsměv na tváři a vzpomínku na skoro zapomenutého strýčka.

19.5.2021 v 8:19 | Karma: 38,40 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Ekonomika

Karel Stryczek

Povýšen na teenagera a vtáhnut do problému úzkostlivého rodičovství

„Naši by měli méně koukat na TV,“ zamyslel se jeden šestnáctiletý tvor. „Telka je ještě OK, ale zprávy by jim měli zakázat,“ doplnil druhý. Když mě viděl, zatrnulo mu.

12.5.2021 v 9:31 | Karma: 36,76 | Přečteno: 865x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Konečně tunel pod Atlantikem

Lidstvo od nepaměti touží překlenout moře, spojit kontinenty. V soutěži o nejlepší návrh propojení Evropy se Severní Amerikou zvítězil projekt tunelu, jehož realizaci má na starosti Světová nadace tunelářů World Tunnel Foundation.

1.4.2021 v 7:45 | Karma: 28,42 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní

Karel Stryczek

Nebojte, zlomí se to

Nakazil jsem se už dávno. Americkým optimismem. Tou jejich touhou se vším si poradit. Když si neporadím já, když mě to semele, poradí si jiní. A moje země na tom bude zase dobře.

4.3.2021 v 11:43 | Karma: 36,60 | Přečteno: 1049x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Dobrá vláda má nastavovat podmínky fungování, ne zakazovat a přikazovat

Opakované plošné zavírání škol, obchodů, hotelů, restaurací a služeb nepřineslo nikde na světě lepší výsledky v porovnání s jasně nastavenými podmínkami, za jakých je možno mít trvale otevřeno a opatrně fungovat.

10.2.2021 v 10:19 | Karma: 36,74 | Přečteno: 751x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Bezpečná prezenční výuka dosažená polovojenským režimem a disciplínou

K zajištění nulového přenosu infekční nemoci ve škole s tisíci studenty nestačí nasadit roušky a otevřít. Účinná pravidla provozu připomínají spíš vojnu než školu, ale mladí mohou být spolu. Už jen to stojí za vynaložené úsilí.

1.2.2021 v 9:28 | Karma: 37,10 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Pohřební nálada na prezidentské inauguraci

Formální převzetí moci v USA proběhlo v kruhu rodinném za přítomnosti přátel, několika desítek či stovek pozvaných funkcionářů, soudců Nejvyššího soudu, tří celebrit a desítek tisíc ozbrojenců chránících jejich bezpečnost.

21.1.2021 v 9:36 | Karma: 45,60 | Přečteno: 8682x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Emigrace ze spojených států socialistických

Socialistické sny demokratických všeználků, kteří řídí americká velkoměsta se jaksi nedaří přetavit ve voličům slíbený ráj. Střední třída balí saky paky a migruje za čerstvým vzduchem směr svobodnější venkov.

5.1.2021 v 8:04 | Karma: 44,31 | Přečteno: 3230x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Vánoční stromeček od pana Stříbrného

Na Shawnee Trail Christmas Tree Farm lehce padá prosincový sníh. Pan Stříbrný sklízí plody roční práce. Vánoční stromky letos mizí z farmy rychleji než obvykle, našinci v Severní Americe si vyměňují recepty na vánoční „kolache“.

21.12.2020 v 8:24 | Karma: 34,53 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Opatření proti infekční nemoci: Proč regulace nestabilního PSA nemůže fungovat

Teorie regulace praví, že vytvořené skóre PES, které popisuje stav šíření epidemie, nelze regulovat. PES relativně dobře popisuje stav a vývoj šíření, ale nemůže za to, že je neregulovatelný. Ukážeme si, proč tomu tak je.

14.12.2020 v 11:16 | Karma: 34,34 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Sedmá velmoc přestala aktivně bránit demokracii a spravedlnost

Kde jsou ty časy, kdy na každém šprochu bylo pravdy trochu. Jen se něco šustlo a všechny mediální domy se slétly jako draví ptáci nad raněnou kořistí, aby nezávisle jeden na druhém hledaly, kolik pravdy na tom šprochu fakt je.

8.12.2020 v 10:22 | Karma: 39,05 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Média

Karel Stryczek

Opatření proti infekční nemoci: polovičatost, chaos nebo zlatá střední cesta?

Optimalizace je matematická, podvědomě hojně využívaná, leč málo srozumitelná metoda hledání tak zvané zlaté střední cesty, kompromisu. Může vypovídat i o tom, jak moc si ceníme lidského života.

1.12.2020 v 10:57 | Karma: 31,30 | Přečteno: 552x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Zatěžkávací zkouška americké demokracie

Americká demokracie prošla dalším testem své odolnosti posílena o novou zkušenost z předchozích čtyř let a volbami v chaotické době diktované zdravotní krizí.

18.11.2020 v 11:19 | Karma: 31,56 | Přečteno: 779x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Buran nebo inteligent?

Jsem Karviňák, jsem Pražák, jsem Američan. Na školách jsem strávil dvacet let života. Nejlíp se cítím mezi svými v kdysi zakouřené čtyřce, po jejíž návštěvě hrozně smrdělo oblečení a kde nedávno štamgastům u pivka kouřit zakázali.

15.11.2018 v 11:14 | Karma: 31,33 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Společnost

Karel Stryczek

Koho a co volí letos lidi na dědině v Ohiu

V ostře sledovaných listopadových volbách v USA půjde hlavně o to, která strana bude mít většinu v Senátu a Sněmovně reprezentantů ve Washingtonu. Volí se i na státní a místní úrovni. Jak vypadá volební lístek na vesnici v Ohiu.

1.11.2018 v 10:39 | Karma: 24,23 | Přečteno: 954x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.