Byl to vůdce všech myší

17. 01. 2022 10:27:15
Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

Každou noc chyběla dávka kalorií, která by uspokojila i jezevce střední velikosti. I když se kocour do podzemního království už hodnou dobu neodvažoval, jeho granule stále mizely. To není možné, nemáme myš, určitě je to organizovaná skupina myší vedená zkušeným myšákem. Nebo dokonce kraluje ve sklepě něco většího. Třeba ten jezevec nebo had.

Ne ne, myši jsou to, obyčejné myši. Prozrazuje je typický trus a nenápadné cestičky.

Rodinná rada se po časech hloubání, filozofování a vážení pro a proti rozhodla sestavit protimyší pětizbraň a vytáhnout směle na drzé grázly. 1. Pasti, 2. Oříškové máslo jako návnada, 3. Ostnatý drát zamezující vstup do teritoria i ústup z něho, 4. Bytelná ocelová síťovina bránící migraci nenažraných hlodavců ventilací a ano, 5. Starý kocour myšilap byl polit živou vodou a vypuštěn s povelem „Trhej“.

Deset pastí různého kalibru bylo strategicky rozmístěno ve všech koutech a krajích regionu ovládaného tajemnou armádou nohsledů charismatického lídra, který podle znalců hierarchie hlodavců měl zkušenost s pojídáním nepřátelské stravy a jejím křečkováním na horší časy.

Hlavní myšák musel podle velitele koaličního tažení dobře vědět, jak na to.

První noc padli čtyři vojíni a postrádala se jedna past. Ta byla nalezena za několik minut s ještě živým hlodavcem popotahujícím zařízení do jakékoli skrýše. Nepomohlo mu to. Pět zářezů hned první noc a první rána armádě škůdců tyjící z cizích statků.

Další noci lapání postupně ubíralo na tempu, jedním zářezem se zaskvěl i myšilap. Pochutnal si a dlouho po hodu se olizoval.

S myší lůzou v defenzívě se lídr protimyší koalice odvážil prozkoumat terén. Tolik granulí pro kocoura prostě ani tucet myší nemohl sežrat. Prvních asi třicet deka barevného žrádla, uskladněného pečlivě mezi pracími prostředky, bylo odhaleno v šuplíku pod pračkou. Další skrýše se našly mezi vánočními ozdobami, vedle starého koberce či vzorků pro zákazníky. Celkem asi kilo granulí schovaných na zimu. Za zdaněné peníze jiných, v myšákových spížírnách.

Zásoby odstraněny, konfiskovány daňovým poplatníkem. V teritoriu kdysi ovládaném vůdcem s loajální armádou mladých i postarších myší zbyly betonové zdi a deset pastí s kolty proklatě nízko s novými dávkami oříškového másla.

Kontrola po třech dnech a nocích, chybí tři pasti. Nenalezeny nikde. V dalších třech, stále natažených, chybí oříškové máslo. Nu holt, kdo chce vyhrát válku, občas někdy příjde o vypálenou vesnici. Nové pasti doplněny, čerstvé oříškové máslo v nich.

Po delší době opět chybí jedna past. Sklepením se rozléhá ticho. Mobily svítí do všech zákoutí a tu zraky lovců zaměřují krásného tlustého myšáka s nohou lapenou v pasti, jak se snaží zakamuflovat. Jde mu to tiše, zkušeně, i s tou pastí na noze. Mistr. Mává bílým praporem a předává teritorium.

Je profík. Ví, že tuto bitvu bojoval naplno a momentálně prohrál. Ví, že po něm příjdou další a bitvy budou pokračovat.

Autor: Karel Stryczek | pondělí 17.1.2022 10:27 | karma článku: 24.72 | přečteno: 632x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 768 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1031 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 55 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.03 | Přečteno: 824 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.12 | Přečteno: 3124 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2547

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...