Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Velice zajimave thema pane Stryczku. Jen ta zajimavost narazi na neznalost ceskeho obcana o zivote v USA. Potom diference v citeni a chovani toho starsiho obcana Spojenych statu a citeni, chovani a mysleni obcana v CR. Dnes situaci v USA narusuje myslenkovy zapas levice s historickym pojeti pravice, o spravne organizaci zeme. Pod jinym clankem jsem poukazoval na rok 1933, kdy tento myslenkovy zapas zapocal. Na jedne strane plne "svobodny clovek", ktery se rozhoduje sam za sebe a na druhe strane stat, ktery zacal diktovat, jak musi obcan zacat zit. To je ta dnesni levice.

Dnes ten zapas se vyhrotil. Proto vam moc nepomuze obcanum CR vysvetlit rozdilnost zivota mezi temito zememi. Me jen utesuje ta organizace rizeni statu, ktera stale umoznuje celit tem extremum. Posledni volby 2016 a moznost se dohledat a objasnit machinace levicaku je toho ukazka!!!

2 0
možnosti
Foto

Před r. 1989 jako odpověd na otázku v titulku bych pokrčil rameny: všude chleba o dvou kůrkách. Dnes bych řekl totéž. Neutíkáme před problémy, svobodu je nutné si vybojovat doma. Emigrantům jsem vyčítal, že nás v tom boji nechali samotné.

0 0
možnosti

.... sem dodneška netušil že nějaký Halo noviny vůůůbec existujou (?),- a podle teho jak je to podaný nabývám dojmu že si teho ukecanýho chemika snad "upekli, zhmotnili a porodili" sami přímo v redakci !,- ...... vony ty svobody a nesvobody jdou ruku v ruce s diktátem zákona v tej či onej zemi, ale co vyvádijou, konkrétně amíci, v poslední době, to už je vopravdu na palicu a tamní mentalita a mravy s tím úzce souvisí!

0 0
možnosti
Foto

Co vyvádijou v normálním životě a co leze z Washingtonu...dvě různé věci.:-) Ten rozhovor byl o normálním životě a na můj vkus ho podával dost zkresleně.

1 0
možnosti
Foto

Karle, tady lidé víc lpí na jistotách, na všem zavedeném.....etc;-Dmoje dcera již 10 let žije v USA a pokaždé, když dostane šanci na něco lepší a zajímavější, s chutí se přesune i o několik tisíc km. Tady není zvykem a zažito, že chvilku budu v Brně, pak pár let v Praze, pak v Ústí....teritorium, zvyklosti, jistoty jsou pro naši mentalitu hodně vysoko, zásadní, je nás menšina, co nemáme problém se adaptovat za život i 7x v úplně novém prostředí, městě , na rozdíl od Američanů např.;-D

1 0
možnosti
Foto

Ono i s tou adaptací v USA to slábne... Jsou ochotni jen někteří...

2 0
možnosti

Srovnávat socialistické Československo a současné "nesvobody" v USA chce hodně velkou fantazii.

Nicméně (a to nebylo pointou vašeho blogu) to, že se svět ubírá doleva a především mladá generace touží po rovnosti a kapitalismus odmítá, je prostě fakt. Jsem přesvědčená, že velkou zásluhu na tom má americké školství, především univezitní, které je vysloveně prolezlé levicovými aktivisty.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5044527/Survey-shows-millennials-prefer-socialism-capitalism.html

Těch článků i videí jsem na toto téma viděla víc a je mi z toho tak nějak smutno.

5 0
možnosti
Foto

My jsme tedy levicová mládež nebyli.:-) Poněvadž jsme žili s výsledky levicového hospodaření. Nicméně už babička říkala, že za první republiky volili "mladí ve školních volbách" levici i komunisty... V USA jsou takové vlny...a 40% stále není ani polovina, což tak nějak odráží i těsné výsledky voleb. Oni trochu pocestujou a uvidí... Takže trochu smutno ano, ale ne zbytečně moc smutno...:-)

1 0
možnosti
Foto

Ono se ne nadarmo říká "chleba o dvou kůrkách je všude" a v rámci tohoto lze bez rozpaků říci, že mnohý člověk žil v tzv. normalizaci podstatně svobodněji, než žijí jeho vrstevníci na Západě.

Je to totiž samozřejmé. Pracovní nároky byly tak nízké, že si to v USA lze jen stěží představit a ti lidé se při tom opravdu cítili báječně.

A k tomu jeden socialistický vtípeček: Do československého výzkumného ústavu přijde na praxi Japonec. A ten se každé ráno ukloní a něco řekne.

A po čase jsou jeho čeští kolegové zvědaví, tak si seženou překlad toho, co Japonec říká:

"Dobré ráno, omlouvám se pracovníkům technického muzea, že je ruším v jejich stávce".

4 0
možnosti
Foto

Víc takových vtípků by to chtělo, mohl by tu vzniknou hezký miniarchívek.:-)

0 0
možnosti
Foto

Asi tak v polovině padesátých let emigroval jeden americký elektroinženýr pan Nadler do ČSR a byl zaměstnán v podniku, kam jsem později nastoupil. Protože se mu americký styl života nelíbil a říkal, že je jako komunista pronásledován.

Po podniku chodil s Rudým právem a předstíral četbu, nevynechal žádnou schůzi a jeho české průpovídky se tradovaly mnoho let - "Šak plnyš plan?" "Špatne postavený noarm". Jako odborník byl dobrý, vyšla mu tu i kniha o osciloskopech. Ovšem zádrhel nastal, když jeho choť marně sháněla různé potraviny, na které byli zvyklí, tedy např. i poživatelnou mrkev. A tak za nějaký čas rodina sbalila kufry a tradá zpátky.

Později jsme se dozvěděli, že v USA měl nějaký drobný daňový problém a když to bylo promlčené, mohl se vrátit.

I tento pán se v ČSR cítil přirozeně svobodněji, dokud nebezpečí z postihu nepominulo.

R^

9 0
možnosti
Foto

J92a34k15u51b 29R72o81t62h

15. 1. 2018 12:28

Připomněl jste mi včerejší excelentní film ČT Můj strýček Archimedes. Podle vzpomínek autora scénáře a režiséra na to, jak se jeho strýček komunista dostal do ČSR po porážce bolševického povstání, jak tady vystřízlivěl a jak se snažil vrátit domů. Neuvěřitelně vtipné a zároveň prudce dojemné. R^

5 0
možnosti
Foto

J10a23k13u39b 34R57o45t30h

15. 1. 2018 11:34

Rozhovor není upřímný, to redaktoři komunistického deníku neumí. Je ale veden s upřímným blbcem a s upřímnou snahou napsat jednoduchým čtenářům HaNo, jak je to v USA strašné. Čili nic, co bychom neznali z rudých plátků před rokem 89. ;-€

14 0
možnosti

Přesně tak, stará komunistická taktika.

9 0
možnosti

Zasloužená karma. :-)R^

8 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2549x
Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.