Wall street se nepitvá v bezvýznamných datech a informacích

1. 03. 2017 10:11:25
Vyhrocené slovní přestřelky amerického prezidenta s médii a levicovými aktivisty stahují na sebe pozornost. Mezitím se v klidu připravují skutečně zásadní změny, o kterých kdyby se psalo, tak je nikdo nečte.

Plánování budoucnosti země je těžké sepsat přitažlivou formou. Jazyk, kterým jsou jednotlivé body formulovány je suchý, formální. Nudný. Posuďte sami...

  1. Omezení vývozu pracovních míst hlavně do Mexika a Indie

  2. Zvýšení bezpečnosti v chudých čtvrtích velkoměst

  3. Přísnější vynucování imigračních zákonů

  4. Snížení daní z příjmu pro jednotlivce i podniky

  5. Investice do modernizace dopravní a komunikační infrastruktury země

  6. Verze dvě „dostupné lékařské péče“, známé jako Obamacare

Obsah tohoto plánu a jeho naplnění nebo nenaplnění zajímá jak americké občany, tak investory. Politici vyčkávají, jak to dopadne, aby si pak mohli bezpečněji vybrat správnou stranu kabátu k převlečení k volbám.

Nejdříve ale k přestřelkám hlavně na téma, jak populární mezi lidem prezident je. Oblíbené téma jak prezidenta Trumpa, tak jeho odpůrců. Soutěží se o to, kdo výš vyčurá.

Problém je s interpretací těchto dat. První pohled na průzkum např. od Rasmussen reports potěší odpůrce Trumpa: Pouhých 35% hodnotí prezidenta velmi příznivě a 39% velmi nepříznivě. Započítáme-li i hodnocení "spíše příznivě" a "spíše nepříznivě" vyjde nám 51% příznivě a 49% nepříznivě. To už si aktivisté nenechají líbit, křičí, berou kameny a hází. To nemůže být pravda! Trump slaví, CNN analyzuje vliv Ruska na průzkum.

Smícháme-li koktejl různých definic, podmínek a průzkumů, vždycky prostě jde vybrat něco, co si propaganda na kterékoli straně obhájí. Čísla o popularitě jsou absolutně k ničemu. Když už, tak je třeba sledovat jejich trend.

Ani data ohledně popularity ostatních poválečných prezidentů USA mnoho nenapoví.

Pokud jde o šanci na znovuzvolení a o to, jak se dařilo v té době lidem, tato data neznamenají nic. George Bush starší byl relativně velmi populární, ale prohrál boj o znovuzvolení se silným kandidátem Billem Clintonem a hlavně díky stagnaci ekonomiky v roce 1991. George Bush mladší byl velmi nepopulární, ale znovuzvolení vyhrál díky silnému týmu a slabému protikandidátovi Johnu Kerrymu. Prezident Obama také na tom nebyl kdovíjak dobře, ale jeho znovuzvolení bylo snadné. A nejpopulárnějšího prezidenta zastřelili.

Investory a Wall street zajímají úplně jiná data

Podle podivných a snadno manipulovatelných dat o popularitě se nedá řídit ani země, ani byznys. Na Wall street vyjadřují lidé důvěru vložením svých peněz a nedůvěru výběrem svých peněz. Jak investory, tak řadové Američany trápí federální dluh země a jeho trend. Ekonomické body Trumpova programu jsou napadány, že povedou k dalšímu zadlužování.

Za G. W. Bushe a B. Obamy vzrostlo zadlužení země téměř čtyřnásobně, vzhledem k hrubému domácímu produktu dvojnásobně. I když jsou k tomu důvody, dvě krize plus války, je pro mě fiskální politika těchto dvou prezidentů velkým zklamáním. Billa Clintona jsem nemusel. Hlavně proto, že studoval komunistickou propagandu a použil ji ke zvolení v roce 1992. Ale rozpočtovou disciplínu u něj oceňuji.

Díky zadlužení a exportu pracovních míst v minulých letech není růst zisků amerických firem takový, jako býval a ocenění na trzích tomu odpovídá. Je relativně vysoké v poměru k zisku, ale o třetinu nižší, než by bylo, kdyby rostla Amerika stejně, jako zhruba do roku 1995. Od krize v letech 2008-2009 přibylo přes 8 miliónů pracovních míst, z toho jen 80 tisíc (jedno procento!) pro dělnické profese.

Asi od října 2016 se v USA „zlepšuje nálada“. Je to citelné hlavně v obchodních záležitostech. Více lidí, ale stále méně, než polovina, si myslí, že „země směřuje správným směrem“.

Od voleb 8.11.2016 optimismus ohledně směřování země stoupá. Od inaugurace prezidenta Trumpa je ukazatel optimismu na 45% a výše po dobu pěti týdnů. Za prezidenta Obamy nebyl na těchto hodnotách nikdy. Těsně překročil 40% jen jednou v roce 2012 na tři týdny, ale dostal se několikrát i pod 20%.

Zvyšuje se maloobchodní prodej, narůstá počet nových pracovních míst, vlivný ukazatel Michiganské univerzity nálady ve firmách (business sentiment index) též poskočil nahoru.

Zde zpozorněli i „vrazi z Wall streetu“ a poslali od voleb 8.11.2016 ceny akcií preventivně k novým maximům. Na Wall street si přečetli ten nudný Trumpův plán a očekávají ekonomický růst a prosperitu. 55% Američanů vlastní akcie. I ti, kdo nemají investováno na ekonomické prosperitě země vydělají díky statisícům nových pracovních míst.

Běda jim ale, běda Trumpovi a republikánům, jestli ten plán nebude fungovat nebo se ani nedostanou k jeho realizaci nebo z něj Kongres udělá paskvil. Wall street plusové body rychle odečte, investoři ztratí peníze, vytváření nových pracovních míst se zastaví, optimismus půjde do háje jako za Obamy a ve volbách vyhraje někdo jiný. Tak to v Americe chodí, počítají se hlavně body s předponou "$". Ostatní body jsou jen pomocné.

Pokud ekonomika poroste, kriminalita bude klesat a v médiích stále poběží otevřené souboje, díky kterým si lidé budou moci udělat svůj názor, pak z mého pohledu země pokročila správným směrem. Veřejná debata s Trumpem na scéně je daleko otevřenější a upřímnější. Mohla by být víc k věci, ale to by pak nastala ta nuda.

Foto k perexu: AP

Autor: Karel Stryczek | středa 1.3.2017 10:11 | karma článku: 31.86 | přečteno: 797x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 768 | Diskuse

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 632 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1031 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 5.69 | Přečteno: 89 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.77 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 590 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2547

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...