Karel Stryczek

Byli jsme povoláni do poroty k soudu

29. 05. 2017 10:19:04
Celkem třikrát zatím. Já jednou, moje manželka dvakrát. Udělat si čas na službu v porotě je v USA občanskou povinností. Soud losuje, kdo bude povolán. V průměru by občan neměl být povolán vícekrát než jednou za dva roky.

Co je porota. Porota (jury) se skládá obvykle z dvanácti občanů. Existují různé druhy soudů a jednání, počty se mohou měnit. Porotci jsou obecně laici v oblasti práva, těch dvanáct lidí a případně jejich zástupce vybere a odsouhlasí z nabídnuté náhodně vybrané skupiny občanů jak obhajoba, tak obžaloba. Soudce porotu poučí a řídí proces. Obvyklým úkolem poroty je rozhodnout o vině či nevině, případně trestu, nebo v občanskoprávním sporu o výši odškodnění. Před zahájením líčení se zvolí i jakýsi mluvčí nebo šéf poroty, který komunikuje se soudcem a řídí dohadování porotců o vině či nevině za zavřenými dveřmi.

Předvolání do poroty. Dostanete úřední dopis, že máte být k dispozici pět pracovních dní ve vybraném týdnu od pondělí do pátku. Máte přidělené číslo. Pokud v tom týdnu již máte něco naplánováno, třeba služební cestu, můžete na soud zavolat a termín změnit. V neděli večer před prvním dnem „pohotovosti“ buď zavoláte na dané telefonní číslo nebo se podíváte na link na netu a zjistíte, zda se máte v pondělí dostavit k soudu. Když ne, tak jdete normálně do práce. A takto každý den večer až do čtvrtečního večera. Povoláni můžete být jen k jednomu soudnímu procesu. Pokud nejste žádný den povoláni, což byl můj případ, službu jste splnili, v pohotovosti jste byli, povinnost končí. V práci o tom samozřejmě dáte předem vědět, zaměstnavatelé mají různé podmínky v případě, že zaměstnanec zamešká práci kvůli službě v porotě.

První soudní proces. Moje manželka byla povolána dvakrát a v obou případech se hned v pondělí musela dostavit k soudu. V prvním případě byla i vybrána do poroty. Porota rozhodovala o výši odškodnění v občanskoprávním sporu. Asi pětatřicetiletý elektrikář, otec tří dětí, samoživitel, žijící trvale v Ohiu, způsobil dopravní nehodu, když narazil zezadu do auta stojícího na červenou. V autě byla sedmaosmdesátiletá milionářka z Floridy. Nikdo neutrpěl zranění. Paní po půl roce zjistila, že následkem nárazu ji začala bolet záda, následkem čehož už nemohla hrát golf, tudíž se snížila kvalita jejího života. Žádala po elektrikáři odškodnění sto tisíc dolarů. Dorazili s ní tři právníci z Floridy, sebevědomí, s připravenými prezentacemi. Elektrikář měl právničku, co asi zrovna dodělala školu, seděl na židli shrbený, zdrcený a potil se.

Když po prvním dnu líčení přišla manželka domů a vykládala mi to, dohodli jsme se, že bude bojovat za maximálně jeden tisíc dolarů jako cenu útěchy, kdyby jiní porotci navrhovali více. Vyšší odškodnění ani náhodou, pokud je na světě nějaká spravedlnost. Říkala, že uvidí.

Druhý den přišla domů vysmátá a hlásila že „tu babu poslali do riti aj s tými slizkými právnikami“. Přisoudili jí nula dolarů. Po projednání a závěrečné řeči žaloby i obhajoby se porota sešla v místnosti a začala rozhodovat. Šéfová poroty se zvýšeným hlasem a s rukama v bok zeptala, zda je v místnosti někdo, kdo si myslí, že ta... (následovalo politicky nekorektní označení žalobkyně hanobící její věk, majetek, vzezření, pohlaví a charakter), že ta osoba má na něco nárok, že bude mít co do činění s ní osobně. Ostatním jedenácti porotcům se ulevilo, podepsali jednohlasně nulovou kompenzaci a šéfová to veřejně oznámila. Elektrikář ani nevěřil, že to takto dopadlo, obžaloba cosi mumlala o zaujatosti ohájských soudů, ale valili zpět na Floridu s prázdnou. Právníci obžaloby měli nárok se po procesu zeptat porotců na to, co jich vedlo k rozhodnutí a svého práva využili. Každý porotce se vyjádřil, moje manželka ve smyslu, že má sama zkušenosti s bolestmi zad a po tak dlouhé době po nehodě nebylo vůbec jasné, zda zhoršení zdravotního stavu bylo způsobeno touto nehodou nebo něčím úplně jiným.

Druhý soudní proces. Zatím poslední předvolání bylo nejzajímavější. Jako z filmu. V neděli dostalo předvolání k soudu přes tři sta potenciálních porotců. V regionálním městě neobvykle hodně. Manželka tehdy pracovala jako konzultantka (na takový ekvivalent živnostenského listu), mohla si dovolit pár dní u soudu, ale ne dlouhý proces, během kterého by ztratila veškerý příjem a zákazníka. Cílem poroty bylo rozhodnout o trestu pro usvědčeného čtyřnásobného vraha. Ve hře byl i trest smrti. Vrahovi bylo méně než dvacet, choval se u soudu jako frajer, celebrita, obklopen právníky. Popravil ve sklepě čtyři svázané zhruba stejně staré členy konkurenčního gangu střelou do zátylku. Protože pachatelem byl černoch, bylo cílem obhajoby získat do poroty co nejvíce černochů. Proto jich i ve skupině předvolaných byla asi polovina. První otázka soudce: kdo nemá čistý trestní rejstřík, ať zvedne ruku. Zvedl se les rukou a tito potenciální porotci byli soudcem okamžitě propuštěni ze soudní síně. Po jejich odchodu zbylo v soudní síni ani ne deset afroameričanů. Dále soudce vyzval všechny, kteří by ztratili příjem během očekávaných dvou až tří měsíců procesu, ať se přihlásí. Individuálně museli popsat svoji situaci a sdělit soudu, zda si i přesto přejí sloužit či nikoli. Individuálně pak soudce rozhodoval, zda je propustí. Moje manželka si přála být propuštěna a bylo jí vyhověno. Tím pro ni proces skončil. Takhle blízko usvědčeného vraha nikdy předtím ani potom nebyla. Ani po tom netouží. Bylo podle ní velmi smutné dívat se do tváře mladého člověka, který v životě neměl žádné pozitivní ambice, zajímalo ho jen násilí, budování vlivu a obdiv gangsterů.

Chlapík dostal čtyřikrát doživotí bez možnosti propuštění. Tresty odpykává jeden za druhým. Po procesu se zdvihla vlna sporů o tom, zda nebyli žalobci a soudce zaujati proti trestu smrti, který nakonec porotě nebyl ani navržen.

Pro zajímavost, v celách v Ohiu čeká v současné době na vykonání trestu smrti přes 30 odsouzených, čtyři popravy jsou naplánovány na tento rok, vesměs vrazi s dalšími přitěžujícími okolnostmi. V Ohiu bylo od roku 1999 popraveno 53 lidí smrtící injekcí, poslední zatím v roce 2014. Od letošního roku mají popravy pokračovat. Délka čekání na popravu je průměrně 15 let od odsouzení.

Porota, její výhody a nevýhody. Systém posuzování viny a neviny dvanácti laiky místo profesionálního soudce minimalizuje riziko korupce, zaujatosti, případně vydírání jednotlivce a dává občanům přímo do jejich rukou značný podíl zodpovědnosti i moci. Slabina je v manipulovatelnosti skupiny laiků jednoduchými argumenty charismatických advokátů, když porotci neporozumí nálezům znalců a komplikovaným metodám vyšetřovatelů při usvědčování či dokazování přítomnosti pachatele na místě činu, nebo je prostě nepovažují za důležité.

Autor: Karel Stryczek | karma: 36.91 | přečteno: 6058 ×
Poslední články autora