Čísla nelžou, i když podle levice se Amerika zmítá v problémech

14. 08. 2018 11:01:10
Neexistuje zatím jediný číselný ukazatel, jediný měřitený fakt, který se v letech 2017 a 2018 v USA zhoršil. Nenáviděný kapitalismus, když se nechá být, znovu opakovaně po kolikáté už produkuje výsledky.

Kdo jezdí po Americe ví, že...

...když se ocitne ve fabrice, na farmě, mezi řidiči kamiónů, mezi podnikateli na seminářích, mezi manažery, v čekárně u lékaře, cítí vlnu nového opatrného optimismu a konečně znovuzrozenou víru ve svou budoucnost a budoucnost země. V prezidentovi vidí někoho, kdo sice střílí od boku, ale bojuje za jejich zájmy a za zájmy země.

...když se ocitne v mediálním prostoru, na humanitární větvi univerzity, v silikonovém údolí u San Francisca, v New Yorku nebo v socialisticky laděných státech typu Massachussetts, tam je většinově nálada na bodu mrazu a panuje infarktová naštvanost. Za prezidenta se stydí a nejradši by „přepsali Ústavu a nechali to jiného prezidenta převzít hned teď“ (slavný výrok „experta“ na levicovém kanálu MSNBC 18.7. v 6:01 ráno). Převzít, ne zvolit jiného. Prostě převzít moc.

Ale to jsou jen subjektivní argumenty. Někomu jednoduše vyhovuje to, jinému ono.

Není ale jednoduché zpochybňovat nebo ignorovat data. Zvláště data, která se nehodí. Proto je o nich v opozičně orientovaných médiích třeba co nejzarputileji mlčet.

Výsledky hospodaření jsou klíčové k rozhodování, zda si společnost může nebo nemůže dovolit náklady a investice navíc. Čísla hovoří bez emocí, nestraní ani doleva ani doprava.

Napříč všemi důležitými společenskými kategoriemi a ekonomickými ukazateli není jeden, který by se za poslední dva roky v USA zhoršil. Jen několik čísel zůstává na znepokojivých hodnotách. Federální dluh roste zhruba stejným tempem jako od roku 2005, tedy žádné zlepšení ani zhoršení. Náklady na školy a zdravotní péči rovněž rostou stejným dlouhodobým tempem.

Mezi nejdůležitějšími ukazateli nicméně najdeme většinou výrazně zlepšené hodnoty naposledy viděné v 80. a 90. letech dvacátého století, ale i nejlepší hodnoty v historii nebo obrat z negativního vývoje k lepšímu.

Hrubý domácí produkt USA vzrostl ve druhém čtvrtletí 2018 o 4.1%. Za roky 2017 a 2018 o průměrná 3%. Předchozích šestnáct let byl průměrný růst méně než dvě procenta.

Americký export vzrostl ve druhém čtvrtletí o celých 9%, negativní saldo obchodní bilance se snížilo o 50 miliard a od roku 2017 se postupně snižuje. Stačilo jen nastavit odpovídající tarify, začít vyjednávat rovné podmínky obchodu a zrušit nesmyslné regulace házející firmám klacky pod nohy.

Vyjednávání rovných podmínek v obchodě pokračují, včetně severoamerické zóny a včetně práce na dohodě mezi USA a Evropskou unií o nulových vzájemých obchodních tarifech na všechno zboží kromě aut. To jsou dobré zprávy pro všechny kromě těch dychtících po přerozdělování tarifů státem.

V roce 2017 a během prvních 6 měsíců 2018 bylo vytvořeno 3,7 milionu nových pracovních příležitostí. Procento nezaměstnaných menšin, konkrétně afroameričanů a hispánců bylo už na začátku roku 2018 nejnižší v historii USA a stále klesá. Procento nezaměstnaných žen se historickému minimu blíží.

Počet lidí pobírající dávky ve formě „food stamps“ (kupónů na jídlo) klesá meziročně o více než 5%. Od začátku roku 2017 klesl asi o 4 milióny lidí.

Počet vražd v Chicagu zůstává vysoký, ale v roce 2017 se snížil o 16% oproti předchozímu roku a dosavadní průběh v roce 2018 zatím slibuje další podobné snížení velmi vysoké násilné kriminality.

Byla zachována možnost zdravotní péče pro všechny, zrušena povinnost si zdravotní pojištění kupovat. Obě strany, jak demokrati, tak republikáni dosáhli svých hlavních cílů, ale nikdo neoslavuje, i když přiťuknout si na oslavu posunu pozitivním směrem by měli všichni. Měli by si to vzít jako návod pro spoluexistenci, moudrý kompromis a konání toho, za co si je lidé platí. Jejich ega by ale nejspíš nepřežila.

Bylo sníženo daňové zatížení pro firmy i jednotlivce, mající za následek nejen nižší daně, ale i vyšší mimořádné prémie, které si firmy mohou dovolit platit produktivním lidem místo jejich odevzdání do Washingtonu.

Socialistka Nancy Pelosi z Kalifornie nazvala populární mimořádné prémie, které firmy spontánně nabídly lidem „házením drobků, které nic neznamenají“. Průměrných tisíc dolarů na osobu je prý „drobek“ podle socialistů, kteří ve svých šrajtoflích mačkají milióny, které vydělali předstíráním toho, že jim jde o chudé. O ty chudé, kterých za jejich dobu u válu přibyly v zemi milióny, ne-li desítky miliónů.

Drobky by nejradši viděli na hromádce pod jejich kontrolou, přetavené na kupón na jídlo výměnou za hlas u voleb.

Ekonomická vyspělost není a nebyla v popředí zájmu demokratů. Podle kritérií současné extrémní levice byl i John F. Kennedy konzervativní kapitalista. Billu Clintonovi nemohli přijít na jméno za přebytkový rozpočet.

Současná garnitura šéfů demokratické strany a jejich věrné ovečky jsou obyčejní socialisti, kteří se cítí třídně nadřazeni a nenávidí alternativy. Slovo „demokrat“ a spojení „demokratická strana“ nevystihují jejich myšlení a činnost. Podle nich se člověk musí uvědoměle (ne)svobodně rozhodnout pro tu jedinou správnou volbu a splynout s davem, jinak je označen za pomýleného.

Když mají lidé z čeho žít, nepotřebují rady a pobídky od všeználků. Svoboda je prevít, zajištění lidé se normálně sami postarají o sebe, své blízké a svoji zemi. Ve svobodné zemi jim i ekonomická síla umožní žít podle svého vyznání, svých zájmů, svých rodinných tradic a nikdo jim do toho nemá co kecat, i když jsou jejich názory a životní styl odlišné od ideálních představ samozvaných moudrých.

Když už jsme u těch společenských dat, koeficient naštvanosti liberálních snílků poslední dva roky jednoznačně roste. Sobecky si přejí, aby Amerika pod Trumpem neprosperovala. Ať už jsou ale subjektivní pocity jakékoli, podle čísel to najednou zase začíná v Americe normálně fungovat, k nelibosti demokratů a jejich dolary zainteresované mediální ozvěny.

Autor: Karel Stryczek | úterý 14.8.2018 11:01 | karma článku: 42.98 | přečteno: 2787x

Další články blogera

Karel Stryczek

Amerika je zase daleko, polopravdy o ní se šíří jednodušeji

Méně poslední dva roky cestujeme a více čteme. Méně pozorujeme vlastníma očima, více nasloucháme těm, jimž naslouchání jiných působí požitky a plní jim peněženky.

23.2.2022 v 9:25 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 768 | Diskuse

Karel Stryczek

Byl to vůdce všech myší

Tiše se pod rouškou noci zmocnil rozsáhlého teritoria ve sklepě a sféru vlivu postupně rozšiřoval. I nebohému starému kocourovi se ztrácelo žrádlo z krmítka a potupně začal spát na stolečku.

17.1.2022 v 10:27 | Karma článku: 24.72 | Přečteno: 632 | Diskuse

Karel Stryczek

Babiččin recept dobyl Ameriku

Jednou z největších pochoutek dětství a mládí byly babiččiny kuřecí řízky. Měkoučké, voňavé, šťavnaté. Nečekaně blahodárný vliv pojídání s láskou připraveného tradičního pokrmu byl odhalen až o desetiletí později za oceánem.

20.7.2021 v 11:07 | Karma článku: 31.75 | Přečteno: 1185 | Diskuse

Karel Stryczek

Komu vadí indiánské motivy ve školách

„Rozhodli jsme se, že naše škola přestane používat motivy a terminologii spojené s původním obyvatelstvem Ameriky.” Strohá zpráva ředitele střední školy v Ohiu oznamující rozhodnutí vedení školy rodičům a studentům.

7.7.2021 v 8:14 | Karma článku: 34.30 | Přečteno: 1031 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 46 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 100 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 127 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 193 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 356 |
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2547

Technik, matematik, chemik. Cestovatel, sportovní fanda. Čech, Američan.

Prvních 25 let života jsem prožil v České republice (Československu), v Karviné a v Praze. Dalších skoro 30 let v USA.

Psaní je mým koníčkem. Profesí je automatizace výroby, inovace a optimalizace technologických procesů. Jsem technik, a proto mě spíše zajímají data, fakta a nefiltrované diskuse, které si pak přeberu a závěry udělám sám. Mám respekt k různorodým názorům, chráním si osobní svobodu, snažím se lidem naslouchat a své myšlenky vyjadřovat v klidu, s dobrým úmyslem přispět do zajímavých diskusí.

Své politické komentáře, zamyšlení a informace sdílím, když mi na netu chybí. Mám radost, když mě někdo předběhne. Ušetří to práci a potěší, že existuje alespoň jedna spřízněná duše. Do rubriky "Historky a fotoblogy" vložím tu a tam příběh z cest, zajímavost z Ohia nebo z prostředí svých přátel. V rubrice “Přátelé se mě ptají“ najdete články ze života v USA.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...